Bratunac: Završena trodnevna manifestacija Put filma

Srna
Bratunac: Završena trodnevna manifestacija Put filma

Bratunac - U bratunačkom Kulturnom centru danas je završena trodnevna kulturna manifestacije "Put filma" koju je priredila produkcija "Prvi kadar" iz Istočnog Sarajeva u okviru obilježavanja 20 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva.


Koordinator ovog filmskog karavana Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je Srni da su bratunački osnovci pokazali najveće interesovanje za ovaj program pa su njima prilagodili i filmske projekcije i prikazano je više animiranih i kratkih dokumentarnih filmova iz domaće kinematografije.

"Ujedno su održana i predavanja o načinu izrade i snimanja tih filmova kao i radionice za zainteresovane na kojima su upoznati o istoriji animiranog filma, izradom optičkih alatki i upoznali smo djecu i kako se snima materijal i montira dokumentarni film", rekla je Štifanićeva.

Filmske radionice pod naslovom "Filmska škola prvog kadra - od ideje do dokumentarnog filma" vodio je režiser Dragan Elčić, koji je istakao da su osnovci pokazali veliko interesovanje za filmove i njihovo snimanje, montažu i režiranje.

"Bilo je zaista kreativnih ideja i dogovorili smo se da dvije grupe osnovaca praktično primjene znanje koje smo im prenijeli u ova tri dana i do 2. aprila urade dva kratka dokumentarna filma sa različitim, vrlo zanimljivim pričama koje su predložili u okviru jedne teme naslovljene žI to je moj grad", rekao je Elčić.

On je dodao da će nastaviti započeti rad sa ove dvije grupe bratunačkih osnovaca jer su pokazali nadarenost i izuzetnu maštovitost neophodnu za uspješno filmsko stvaralaštvo.

U Bratuncu je prvi put organizovana ovakva filmska manifestacija koja privukla pažnju mladih, a ljubitelji filmova imali su prilike da pogledaju nekoliko filmova u bioskopskoj sali što je posljednjih godina rijetkost u ovom mjestu.

Karavan "Put filma", osim Bratunca, obići će i Miliće, Sokolac, Rogaticu, Trnovo i Šamac, a cilj njegovog organizovanja je decentralizacija filmske umjetnosti u Republici Srpskoj.

Podršku organizovanju ovog filmskog karavana pružilo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana