Biljne bolesti napadaju usjeve

M. L.
Biljne bolesti napadaju usjeve

Banjaluka - Visoke temperature vazduha za ovo doba godine ne idu na ruku ratarima širom RS, koji muku muče sa štetočinama i biljnim bolestima.

Prema mišljenju poljoprivrednika topla zima i temperature koje dostižu i dvadeseti podjeljak iznad nule pogoduju pojavi insekata i biljnih bolesti koji napadaju ozime usjeve.

Predsjednik Saveza Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je tokom jesenje sjetve ozimim kulturama zasijano oko 50.000 hektara. Dodaje da se veliki broj ratara suočava sa biljnim bolestima.

- Na većini parcela bilježimo pojavu pepelnice i lisne rđe, a ove visoke temperature pogoduju širenju bolesti - rekao je Marinković.

Savjetuje poljoprivredne proizvođače da obiđu parcele i primijene odgovarajuće zaštitne preparate kako ne bi došlo do širenja biljnih bolesti.

- Osnovni nosilac prinosa kod ozimih usjeva je lisna masa. Ukoliko obezbijedimo zdravu lisnu masu, možemo očekivati dobar prinos i dobru žetvu - istakao je Marinković.

Poljoprivrednik iz sela Laminci Ranko Sarajlić, koji sije pšenicu na oko 80 hektara, kaže da je primijenio sve agrotehničke mjere i za sada postoje svi preduslovi da žetva bude bogata kvalitetnim zrnima hljebnog žita.

Podsjeća da su prinosi prošle godine bili oko pet tona po hektaru, te se nada da će i ove godine imati najmanje toliko.

Iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS savjetuju ratarima da redovno obilaze parcele i po potrebi primjenjuju mjere zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana