Bijeljinski studenti kubure sa smještajem

Agencije
Bijeljinski studenti kubure sa smještajem

Bijeljina - Iako spada u red razvijenih lokalnih zajednica u Srpskoj, prema kojoj gravitira sve više mladih, u Bijeljini nije riješeno pitanje smještaja studenata, jer taj grad još nema studentski dom.

U srcu Semberije studira između 5.000 i 6.000 studenata, a u okviru Univerziteta Istočno Sarajevo u Bijeljini postoji Pedagoški, Pravni, Poljoprivredni i Fakultet poslovne ekonomije. Osim toga, u Bijeljini ima i privatnih visokoškolskih ustanova.

Međutim, oni se suočavaju sa problemom smještaja, pa su prinuđeni da se smjeste kod rodbine ili iznajme stan, što je mnogo skuplja varijanta u odnosu na smještaj u domovima u Banjaluci i Palama. Prema podacima agencija za nekretnine, iznajmljivanje jednosobnog stana u zavisnosti od lokacije kreće se od 150 do 250 KM.

- Zbog visine kirije, mladi ljudi se uglavnom udružuju pa tako snose zajedno troškove stanovanja - rekli su nam u jednoj od bijeljinskih agencija za nekretnine.

Da je Bijeljini potreban studentski dom najbolje znaju oni koji su u potrazi za smještajem. Situacija je nešto drugačija kada je riječ o smještaju učenika, jer u Bijeljini postoji Dom učenika. Ipak, s obzirom na priliv učenika i studenata, njegovi kapaciteti su ograničeni.

- Prioritetna namjena naše ustanove je smještaj učenika srednjih škola. Svake godine prvo raspisujemo konkurs za smještaj učenika i ako ostane slobodnih mjesta, onda upisujemo i studente - ističe direktor JU "Dom učenika" u Bijeljini Vladimir Vulović.

On napominje da je broj mjesta za smještaj u Domu simboličan, u prosjeku stotinjak, što nije premalo u odnosu na broj studenata.

- Cijene nisu visoke, učenici plaćaju 75 KM, a studenti 90 KM, što je zaista prihvatljiva cijena u poređenju sa iznajmljivanjem privatnog smještaja - navodi Vulović i ističe da se rukovodstvo trudi da korisnicima svake godine podigne standard smještaja i ishrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana