Bijeljina: Bez posla 1.500 diplomaca

Lj. A.
Bijeljina: Bez posla 1.500 diplomaca

Bijeljina - Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, u Bijeljini posao čekaju 13.143 osobe, a na području regije Bijeljina 28.673.

- Na području grada više od 1.500 nezaposlenih je sa visokom stručnom spremom, a 3.477 sa srednjom stručnom spremom. Takođe, na posao čeka i 95 ljudi koji su završili master studije - rekla je šef Kancelarije Zavoda za zapošljavanje Bijeljina Slavica Lukić.

Prema njenim riječima, na posao najduže čekaju osobe sa srednjom stručnom spremom.

- Na posao najduže čekaju maturanti Gimnazije, zatim poljoprivredni, mašinski i elektrotehničari. Oni ne mogu da nađu posao, pa su prinuđeni da rade van svoje struke. Najčešće završavaju kao radnici u ugostiteljstvu ili kao fizički radnici - istakla je Lukićeva.

Radi smanjenja stope nezaposlenosti Zavod za zapošljavanje RS je u saradnji sa Vladom RS u junu raspisao javni poziv za nekoliko projekata čija je realizacija u toku.

- U okviru projekta "Zajedno do posla" imali smo sedam realizovanih zahtjeva za devet demobilisanih boraca i RVI, kao i 16 zahtjeva za zapošljavanje djece poginulih boraca. U okviru javnog poziva za samozapošljavanje odobreno je devet zahtjeva djece poginulih boraca - kazala je Slavica Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana