Bebi bum u porodilištu dobojske bolnice

D. D.
Bebi bum u porodilištu dobojske bolnice

Doboj - Posljednjeg januarskog dana ove godine u porodilištu dobojske bolnice "Sveti apostol Luka" rođeno je deset beba, šest djevojčica i četiri dječaka, što je prava rijetkost, kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Među bebama, koje su najavile neka srećnija vremena, je i sin Violete Tasić iz Modriče.

- Prvi put sam u porodilištu i veoma sam zadovoljna uslovima, kao i ljubaznim osobljem - kazala je Tasićeva.

U porodilištu kažu da ovo nije rekordan broj beba rođenih za 24 časa, ali je optimistična vijest. Rekord je oboren 6. septembra prošle godine kada je bilo čak 12 poroda.

Ove godine u januaru bila su 124 poroda, što je za osam više nego u istom periodu lani. Glavna sestra Službe za ginekologiju Sanja Gavrić kaže da je 2005. godine bilo 1.512 poroda, dok je deceniju poslije rođeno gotovo 400 beba manje.

- Sve više je žena od 35 do 40 godina koje rađaju treće dijete, ali je sve veći broj i starijih prvorotki - kaže ona.

Babica Borka Starčević, koja već četiri decenije s ljubavlju radi ovaj posao, kaže da su nekada porodilje bile manje razmažene. Da bi se majke što bolje osjećale, krajem prošle godine počela je rekonstrukcija porodilišta. Sanirani su mokri čvorovi, postavljena nova stolarija i fasada, a pri kraju je i obnova porođajne sale. Novac je donirao predsjednik RS Milorad Dodik.

- Posebno mi je drago što imamo novu prostoriju za otpust novorođenčadi. Željeli smo da roditeljima taj čin sreće kada sa svojom bebom krenu kući bude dostojanstven, te da izađu iz ove bolnice zadovoljni - rekla je šef Službe za ginekologiju i akušerstvo Gordana Sredanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana