Angela zamijenila Austriju selom Mičije zbog ovaca i koza

Milan Vujić
Angela zamijenila Austriju selom Mičije zbog ovaca i koza

Gradiška - Angela Ćorković zasigurno je jedna od rijetkih povratnika u Srpskoj koja je odlučila da život u Austriji zamijeni obroncima Kozare i da u selu Mičije uzgaja ovce, koze, podiže voćnjak i pčelinjak.

Selo Mičije, koje je udaljeno oko 30 kilometara od Gradiške, u poslijeratnom periodu je opustjelo, jer je malo onih koji žele da iskoriste donacije i vrate se na ognjište. Ipak, to nije obeshrabrilo Angelu da započne novi život u ovom selu. Umjesto za adaptaciju kuće ona je donaciju Ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS iskoristila za gradnju štale i kupovinu stada ovaca i koza. Ministarstvo je na ime nabavke građevinskog materijala odobrilo 15.000 maraka, što je bilo dovoljno za početak.

- Da nisam dobila ovu pomoć, ne bih mogla da se vratim, iako sam imala jaku želju. Krenula sam gotovo od nule i uspjela - priča Angelina.

Ponosno kaže da danas živi od svog rada. Njeno stado je svake godine sve brojnije, a voćnjaci sve veći.

- Posijala sam zob i aroniju, a imam i oko 420 stabala šljiva i 70 stabala lješnika - kaže Angelina.

Ova vrijedna žena je postala i uspješan pčelar, pa se sada može pohvaliti sa 50 pčelarskih društava.

Da je povratak u rodno selo bila prava odluka pokazuje i to što je u ovom prirodnom ambijentu uspjela da poboljša svoje zdravlje, koje je bilo narušeno dok je živjela u Austriji.

- Otkako sam se vratila u Mičije preporodila sam se fizički i psihički. Ovdje sam rođena. Ovdje je moje mjesto. Ovdje sam svoj na svom. Imamo put, vodu iz bunara, struju, a raditi se mora da bi se opstalo, gdje god da živimo - priča Angela, ne skidajući osmijeh.

Nada se da će njeno iskustvo biti primjer i drugima da se opredijele za život na selu i iskoriste blagodeti sela i prednosti organske proizvodnje hrane.

- Selo je blago. Ljudi mogu da uzgajaju voće i povrće i da ga prodaju, pa će uvijek imati dovoljno novca, jer je život na selu jeftin. Žene mogu prikupljati šipak i praviti marmeladu i eto zarade. Samo od prodaje meda mogu pristojno da živim. Pravim i sir od kozijeg mlijeka, koji je naročito zdrav - poručila je Angela. I pored toga što ima puno posla, Angela kaže da na selu uživa u prelijepoj prirodi i miru, koje nigdje nije mogla da pronađe.

Zapošljavanje

U selu Mičije nekada je živjelo stotinak porodica, a sada ih je svega desetak, raštrkanih po brežuljcima.

Iako u školi nema učenika, a dom kulture je opustio, ipak, u Mičije se, zahvaljujući povratnicima, život polako vraća.

Angela Ćorković planira da proširi farmu i da zaposli nekoliko radnika koji će joj pomoći da obavi poslove na svom imanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana