Virusom zaraženo 350 konja

S. Dakić, M. Miljić
Virusom zaraženo 350 konja

BANjALUKA - Više od 350 konja u Republici Srpskoj zaraženo je infektivnom anemijom, a do kraja ovog mjeseca u jugozapadnim dijelovima Srpske sanitarnim klanjem biće uništeno 114 konja.

Direktor Veterinarske stanice "Dimitrić" Radovan Dimitrić rekao je da je na području opštine Mrkonjić Grad već završeno sanitarno klanje 44 grla.

- U Šipovu će biti uništeno 23, a u Jezeru jedan konj. Kod vlasnika u Ribniku zaklaće se 46 konja. Uništavanje oboljelih konja od infektivne anemije kopitara obavlja se kako bi se spriječilo širenje zaraze - rekao je Dimitrić.

Opštinski veterinarski inspektor u Mrkonjić Gradu Rada Kovačević rekla je da se uništavanje konja oboljelih od infektivne anemije kopitara obavlja po programu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

- Ovaj program se obavlja u cijeloj Srpskoj, a štetu poljoprivrednicima nadoknadiće resorno ministarstvo - kazala je Kovačevićeva.

Ona je naglasila da je lani Ministarstvo poljoprivrede RS izvršilo uzimanje uzoraka krvi konja, te da je izvršena analiza da li su oboljeli od infektivne anemije kopitara.

- Svako grlo dobilo je svoj broj i karton, na osnovu kojeg veterinar ima uvid da li je zaraženo od bolesti infektivne anemije kopitara. Zaraženi konji se uništavaju zbog prevencije da se ova zarazna bolest putem insekata ne prenese na druge kopitare - rekla je Kovačevićeva.

Ona je naglasila da su lani grla eutanazirana, dok će ove godine biti obavljena sanitarna klanja životinja.

Glavni republički veterinarski inspektor Ljiljana Gojić rekla je da je od novembra prošle godine do maja pregledano 7.248 konja, od čega je u 356 slučajeva nalaz bio pozitivan.

- Najveći broj seropozitivnih konja je zabilježen na podruju Mrkonjić Grada, Ribnika, Drinića, Pala Banjaluke, Gradiške, Čelinca i Sokoca - rekla je Gojićeva.

Dodala je da čim se utvrdi prisustvo bolesti konji se moraju izolovati do sprovođenja određenih mjera.

Virusno oboljenje

Glavni republički veterinarski inspektor Ljiljana Gojić rekla je da je infektivna anemija konja virusno oboljenje koje se javlja sporadično.

- Infektivna anemija se ne liječi već se konji podvrgavaju obaveznom serološkom ispitivanju radi provjere zdravstvenog stanja - kazala je Gojićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana