Zbog FBiH ponovo sporna tranša MMF-a

Marina Čigoja
Zbog FBiH ponovo sporna tranša MMF-a

BANjALUKA - Pred novi dolazak delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH iduće sedmice, FBiH još nije ispunila uslove za nastavak stend-baj aranžmana, potvrdili su "Glasu Srpske" u Ministarstvu finansija FBiH.

U Kancelariji MMF-a u Sarajevu rekli su da delegacija MMF-a u BiH dolazi 18. avgusta i da će do kraja mjeseca provjeravati da li BiH ima uslove za nastavak aranžmana.

Da bi aranžman sa BiH bio nastavljen FBiH je trebalo da ispuni četiri uslova, odnosno da usvoji zakon o platama u organima vlasti, sprovede reviziju u oblasti boračke zaštite, beneficiranih penzija, kao i strategiju reforme penzijskog sistema.

Zbog neispunjavanja ovih uslova od strane FBiH, MMF je odložio povlačenje četvrte tranše od oko 38 miliona evra, koja je trebalo da bude isplaćena u junu.

U Ministarstvu finansija FBiH kazali su da Zakon o platama te zakon iz oblasti boračke zaštite još nisu usvojeni.

- Kantoni nisu skoro ništa uradili po tom pitanju, tako da FBiH još nije ispunila svoje obaveze prema MMF-u za nastavak aranžmana - kazali su u Ministarstvu.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je ranije da u slučaju da dođe do raskida aranžmana sa MMF-om, RS ima alternativne izvore finansiranja, kako bi izostanak sredstava predviđenih ovim aranžmanom bio nadoknađen bez posljedica po budžet.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica kaže da MMF nije socijalna institucija i da je jasno da se uslovi koje traže moraju ispuniti.

- Oni rade po svojim principima koji su poznati, i onaj ko se uklapa u te standarde može da računa na saradnju. Ako se standardi ne ispunjavaju, aranžmana neće biti. Jasno je da bi u slučaju "propadanja" aranžmana sa MMF-om i drugi projekti bili ugroženi - kazao je Vukmirica.

Ako četvrta tranša iz stend-baj aranžmana MMF-a opet izostane, Vukmirica kaže da će to značiti da će morati da dođe do rebalansa budžeta na svim nivoima vlasti u BiH.

Centralna banka

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić kaže da je značajno povećan spoljni dug BiH u prošloj godini, koji sada iznosi 21 odsto bruto društvenog prihoda, a ključni razlog za to jeste stend-baj aranžman sa MMF-om.

- MMF više neće dozvoliti da njegove tranše idu u javnu potrošnju u BiH, odnosno u budžete - kazao je Kozarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana