Zaustavljeni negativni trendovi u privredi

Marina Čigoja
Zaustavljeni negativni trendovi u privredi

BANjALUKA - Negativni privredni trendovi u Republici Srpskoj su zaustavljeni, ali još uvijek se ne može reći da je Srpska u potpunosti izašla iz recesije, smatraju ekonomisti.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da je najvažnije da je zaustavljeno produbljivanje krize, te da se u nekim segmentima privrede osjeća blagi oporavak.

- Pozitivno je to što su u najviše sektora negativni trendovi zaustavljeni i ako u okruženju stvari budu tekle u pozitivnom pravcu, treba očekivati da će to imati važan uticaj i na domaću privredu - reka oje Đurić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica kaže da je osnovni indikator izlaska iz recesije povećanje zaposlenosti i plata.

- Republika Srpska nije izašla iz recesije, ali je zaustavila negativne trendove i proces krize. U onoj mjeri u kojoj je nezaposlenost rasla u periodu krize, u toj mjeri zaposlenost mora da raste u vrijeme prevazilaženja krize. Tek sa povećanjem broja zaposlenih i plata može da se kaže da je zemlja izašla iz recesije - rekao je Vukmirica.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske ističu da se u sljedećim godinama očekuje povratak na raniju dinamiku ekonomskog rasta.

- Na osnovu kretanja makroekonomskih pokazatelja u prvih šest mjeseci 2010. godine, a imajući u vidu i procjene Međunarodnog monetarnog fonda i analize Ministarstva finansija RS, možemo reći da je Srpska i u godini svjetske ekonomske krize uspjela da očuva ekonomsku, fiskalnu i socijalnu stabilnost - rekli su u Ministarstvu.

Prema podacima Ministarstva finansija, prosječna stopa inflacije u RS u maju bila je 2,6 odsto, dok je industrijska proizvodnja u istom periodu veća za 12,1 odsto u poređenju sa 2009. godinom.

Obim spoljnotrgovinske razmjene za prvih pet mjeseci 2010. godine veći je za 16,9 odsto, izvoz je veći za 35, a uvoz za 8,6 odsto.

U Ministarstvu navode da je od oktobra 2008. do februara 2010. godine postojao trend rasta broja nezaposlenih osoba, dok je od februara do maja 2010. godine broj nezaposlenih smanjen za 4.326 lica.

Dodaju da su se negativni trendovi još uvijek zadržali u građevinarstvu, iako je pad najmanji u poređenju sa zemljama iz okruženja.

Prema procjenama Bečkog instituta zemlje u regionu ove godine će izaći iz recesije, dok će jedino ekonomija Hrvatske zabilježiti pad od 1,5 odsto.

Mediji u Hrvatskoj pišu da ovoj zemlji krajem 2011. godine predstoji bankrot, zbog nemogućnosti otplate državnog duga i kamata.

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je ranije da je srpska privreda formalno i statistički izašla iz krize, s obzirom n to da je rast BDP-a u prvom tromjesečju ove godine iznosio oko jedan odsto, te da je prekinut rast nezaposlenosti.

Budžet

U Ministarstvu finansija RS ističu da su pozitivni pomaci zabilježeni i kod izvršenja budžeta.

- Za prvih šest mjeseci 2010. godine indirektni prihodi su veći za sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine, neporeski prihodi su veći za dva odsto, dok je ukupno izvršenje budžeta bez ino-finansiranja veće za jedan odsto u odnosu na isti period lani - rekli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana