Zagorcu prijava zbog kredita Hipo banke

Glas Srpske
Zagorcu prijava zbog kredita Hipo banke

BEČ - Specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije za rasvjetljavanje afere oko "Hipo Alpe Adrija banke", podnijeće nove prijave protiv ranijih šefova banke i njenog nekadašnjeg klijenta, bivšeg zamjenika ministra odbrane Hrvatske Vladimira Zagorca.

Prema pisanju austrijskih medija istražni organi namjeravaju da podnesu prijavu zbog kriminalnog udruživanja, a istraga se s tim u vezi vodi protiv nekadašnjih direktora banke Volfganga Kulterera i Gintera Štridingera, kao i njihovog klijenta Zagorca i šefova njegovih društava u Hrvatskoj i Lihtenštajnu, prenosi Tanjug.

Za ovu optužbu zakon predviđa zatvorsku kaznu do tri godine, podsjećaju mediji, ukazujući da su osumnjičeni već odbacili sve optužbe na njihov račun.

Osnova za konkretne optužbe su krediti koje su 2004. godine od "Hipo banke" dobile kompanije bliske Zagorcu. Tako je švajcarska "Antao Holding AG" dobila kredit od  5,6 miliona evra, a jedan od šefova te kompanije bio je od novembra 2004. godine advokat iz Lihtenštajna Gerold Hop, protiv kojeg državno tužilaštvo u Lihtenštajnu, kao i protiv Zagorca, vodi istragu u vezi sa pranjem novca.

"Antao" je, kako se navodi, dobio novac za kupovinu hrvatskog "Inter-Konstrukta", preduzeća u čijem vlasništvu je bilo zemljište na kojem je trebalo da budu izgrađeni apartmani.

Oko 1,4 miliona evra otpalo je na konsultantske troškove "Sambuka establišmenta" čiji je direktor bio Hop, a iza kojeg je stajao Zagorec, kojem je pripadao i "Antao".

Kredit je odobren 25. oktobra 2004. godine od kreditnog savjeta, koji su činili Kulterer, Tomas Morgl i Štridinger.

Samo četiri dana kasnije, kako se navodi, Zagorec je obećao da će potpisati mjenicu, a novac je odmah dobio. Do zaloga akcija društva nikada nije došlo, a kredit je trebalo da bude vraćen do oktobra prošle godine, ali veći dio još nije otplaćen.

- Na ovaj način finansije svih članica EU, pa i Grčke, biće neprestano pod lupom Evrostata, i na taj način biće svedene na minimum mogućnosti malverzacije sa budžetskim podacima. Osim toga EU će biti vraćen njen legitimitet da ima uvid u stvarno stanje finansija svojih članica - naveli su ministri EU.

Pranje novca

Vlasti u Austriji i Lihtenštajnu trenutno istražuju da li je Zagorec, preko raznih firmi koje su bliske njemu, prao novac koji je stekao ilegalnim putem. U mnogim slučajevima finansiranja Zagorca, koji su uvijek vršeni po istim šemama i istim osobama, istražni organi vide "sistem".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana