Uvozna smrznuta riba guši domaći uzgoj

Dragana Keleč
Uvozna smrznuta riba guši domaći uzgoj

BANjALUKA - U preduzećima koja se bave uzgojem i prodajom ribe u Republici Srpskoj smatraju da bi organizovanom proizvodnjom i dugoročnom strategijom razvoja ove izuzetno izvozne grane domaći proizvođači bili zaštićeni od prekomjernog uvoza nekvalitetne ribe iz inostranstva.

U Grupaciji ribara pri Privrednoj komori RS kažu da je ovo jedan od načina da se pomogne domaćim preduzećima koja godišnje izvezu 60 odsto uzgojene ribe.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da u Srpskoj postoji više od 30 ovlašćenih uzgajivača ribe, koji godišnje proizvedu oko 3.500 tona ribe.

Domaći uzgajivači ribe smatraju da njihov opstanak na tržištu ugrožava uvoz jeftine smrznute ribe sumnjivog kvaliteta.

- Na našem tržištu prodaje se smrznuta riba koja se uvozi čak iz Azije. Ova riba lako prelazi granicu jer kod nas ne postoje laboratorije u kojima bi se detaljno provjeravali porijeklo i kvalitet ribe - ističu uzgajivači.

Direktor "Tropik ribarstva" Dragana Radošević rekla je da su, pored prekomjernog uvoza ribe na domaće tržište, visoke naknade za vodu jedan od najvećih problema ribarstva u RS.

- Osim toga, niski podsticaji od strane Ministarstva poljoprivrede dodatno otežaju naš položaj na tržištu. Imamo 60.000 maraka podsticaja godišnje, a proizvedemo više od 1.300 tona ribe, što je zanemarivo na kilogram ribe - istakla je Radoševićeva i dodala da se najviše ribe izveze u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Vlasnik ribnjaka "Bilećko jezero" iz Bileće Risto Milenić kaže da u RS postoje odlični uslovi za uzgoj ribe jer je kvalitet vode daleko bolji nego u zemljama u regionu, ali da niske premije za proizvodnju i visoke naknade za vodu domaće proizvođače stavljaju u neravonopravan položaj u odnosu na konkurenciju iz inostranstva.

- Godišnje se u "Bilećkom jezeru" uzgoji oko četiri tone ribe, ali bi uz podsticaje imali kapacitet za uzgoj mnogo većih količina ribe za domaće tržište, te bi na taj način mogli donekle da spriječimo prekomjeran uvoz smrznute ribe - rekao je Milenić.

Kvalitet

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić rekao je da, iako domaći uzgajivači ribe nemaju dovoljno podsticaja, kvalitet uzgojene ribe na zavidnom je nivou u odnosu na region.

- Ribarstvo je veoma značajna izvozno orijentisana grana privrede. Naši proizvođači proizvode veoma kvalitetnu ribu, posebno pastrmku i šarana, koje su veoma tražene na inostranim tržištima - kazao je Vidić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana