Uhapšen bivši šef uprave Hipo banke

Glas Srpske
Uhapšen bivši šef uprave Hipo banke

BEČ - Bivši predsjednik Upravnog odbora Hipo Alpe Adrija banke Volfgang Kutlerer uhapšen je u petak u Austriji zajedno sa još dva druga lica po nalogu državnog tužilaštva u Klagenfurtu u vezi s aferom s Hipo bankom, saopštio je državni tužilac Helmut Jamnig.

Istovremeno, nadležne vlasti pretresle su stanove na deset lokacija u pokrajinama Koruška i Beč, prenijele su agencije.

Ovog 56-godišnjeg bivšeg bankara, koji je 15 godina bio na čelu Hipo Alpe Adrije, državno tužilaštvo tereti, kako javljaju austrijski mediji, za pronevjeru i falsifikovanje bankarskog bilansa. Specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije za rasvjetljavanje afere sa Hipo Alpe Adrija bankom, najavila je podnošenje prijava i protiv njenog nekadašnjeg klijenta, bivšeg zamjenika ministra odbrane Hrvatske Vladimira Zagoreca. U vezi s poslovanjem Hipo banke u jugoistočnoj Evropi i na Balkanu često su pominjani bivši funkcioneri iz Hrvatske, među kojima i bivši premijer Ivo Sanader.

Otkad je krajem decembra prošle godine austrijska država za simboličnu cijenu od tri evra bila prinuđena da otkupi propalu Hipo Alpe Adrija banku od ranijeg vlasnika njemačke Bajern LB, kako bi spriječila novi potres na bankarski sistem u Austriji, počela je istraga u vezi sa  propašću ove banke.

Bajern LB, loša investicija u Hipo Alpe Adrija banci, koštala je preko 3,7 milijardi evra.

Kada je decembra prošle godine u Ministarstvu finansija Austrije u Beču održan sastanak za spasavanje banke, u proces se uključila i Evropska centralna banka, koja je strahovala da bi krah ove banke mogao imati domino efekat na Balkan.

Hipo Alpe Adrija banka pretvorena je 1992. u akcionarsko društvo, sa bilansnom sumom od svega 1,87 milijardi evra. Pod novim šefom Upravnog odbora Kutlererom banka je započela brzu ekspanziju na Balkan.

Prodajom udjela i osnivanjem sestrinskih banaka u jugoistočnoj Evropi 2005. banka je uspjela da bilansnu svotu podigne na 24,23 milijardi evra, a 2008. godine dostigla je 42,3 milijardi evra.

Marta 2006. u javnost dospijevaju informacije o gubicima u vezi sa spekulacijama, na osnovu čega revizori podižu optužnicu protiv uprave banke zbog falsifikovanja bilansa.

Novembra 2008. Kulterer i drugi članovi nekadašnje uprave priznali su krivicu za falsifikovanje bilansa, i za to bivaju novčano kažnjeni. Njemački vlasnik u to vrijeme biva prinuđen na novo ubrizgavanje kapitala u visini od 700 miliona evra.

Usljed toga, članovi Upravnog odbora, jedan po jedan, napuštaju tonući brod, a vlasti započinju prvu istragu.

Hipo Alpe Adrija banka saopštila je 23. aprila prošle godine da je 2008. godinu zaključila sa neto gubitkom u visini od 520 miliona evra.

U decembru iste godine Bajern LB prijeti da će u potpunosti zatvoriti Hipo i traži od austrijske države da je preuzme.

Ove godine, 31. marta, saopšteno je da je banka zaključila 2009. godinu sa gubitkom u visini od 1,6 milijardi evra.

Na to Vlada Austrije, koja je postala vlasnik, postavlja Gotvalda Kranebitera za šefa banke, kako bi je za nekoliko godina doveo u red i kako bi potom bila moguća nova privatizacija.

Ovog 56-godišnjeg bivšeg bankara, koji je 15 godina bio na čelu Hipo Alpe Adrije, državno tužilaštvo tereti, kako javljaju austrijski mediji, za pronevjeru i falsifikovanje bankarskog bilansa.

Sumnjivi krediti

Predsjednik uprave Hipo Alpe Adrija grupe Gotvald Kranebiter rekao je u junu tokom posjete BiH da je istragom koja se sprovodi unutar banke obuhvaćeno 75 sumnjivih slučajeva poslovanja u jugoistočnoj Evropi, te da je značajan broj slučajeva upućen javnom tužiocu.

Kranebiter je kazao da Austrija namjerava prodati dijelove Hipo banke i dodao da je primarna zadaća nove uprave rekonstrukcija grupe i stvaranje uslova za opreznije poslovanje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana