U Srpsku uložena 33 miliona maraka

Marina Čigoja
U Srpsku uložena 33 miliona maraka

BANjALUKA - Ukupne bruto strane direktne investicije u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove godine iznosile su 33,6 miliona maraka, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 22,4 odsto, pokazuju podaci Investiciono-razvojne banke RS objavljeni u septembarskom izdanju "Ekonomskog monitora".

Prema podacima IRB-a, u prvoj polovini prošle godine RS je privukla ukupno 43,3 miliona maraka investicija. Pored Srpske, pad investicija bilježi i većina zemalja u regionu.

- Sporiji izlazak iz globalne ekonomske krize još uvijek nije ohrabrio potencijalne investitore da intenziviraju ulaganja, zbog čega se i bilježi pad investicija u čitavom regionu - navodi se u "Monitoru" IRB-a.

Najznačajnije investicije u RS i to od 17,4 miliona maraka stigle su iz Srbije, iz Austrije šest miliona maraka, a iz Kipra 3,1 milion maraka.

- U prvih šest mjeseci ove godine najviše stranih investicija u Srpskoj realizovano je u sektoru trgovine, u koji je uloženo 9,9 miliona maraka, u sektor osiguranja 6,7 miliona, te oblast proizvodnje u koju je uložen 6,21 milion maraka - piše u "Ekonomskom monitoru".

Analiza opšteg nivoa cijena u šest mjeseci ove godine pokazala je postojanje inflacije od 2,7 odsto.

Dodaje se da je vrijednost izvršenih građevinskih radova u RS u prvom polugodištu 2010. godine manja za 30,6 odsto, a ostvareni rezultati u ovom sektoru upućuju na to da se radi o sektoru koji je najviše pogođen negativnim efektima svjetske ekonomske krize.

- Uprkos krizi, industrijska proizvodnja Srpske nastavila je sa ekspanzijom. Kumulativni obim proizvodnje u prvoj polovini godine veći je za sedam odsto u odnosu na isti period lani - ističe se u "Monitoru".

Povećan je i obim robne razmjene RS sa inostranstvom za 17 odsto.

- Izvoz je ostvario međugodišnji rast od 35,3 odsto, što je jedna od najviših stopa rasta u regionu. U takvim okolnostima, spoljnotrgovinski deficit je smanjen za 14,6 odsto - piše u "Ekonomskom monitoru" IRB-a.

Kamate

Prema podacima IRB-a u prvih šest mjeseci ove godine, kamate na dugoročne kredite nisu bilježile značajnije promjene u odnosu na kraj 2009, dok je kod kamata na kratkoročne kredite utvrđen umjereni pad.

- Kamatne stope u evrozoni stabilizovale su se poslije perioda konstantnog pada od oktobra 2008. godine i zadržale na veoma niskom nivou. Aktivne kamatne stope u RS nisu pratile ovaj trend, te su i dalje znatno iznad evropske međubankarske stope -

euribora, koja je na kraju juna 2010. godine iznosila 1,041 odsto - navodi se u "Ekonomskom monitoru" i dodaje da se visoke kamatne stope u Srpskoj mogu objasniti postojanjem visokog kreditnog rizika zemlje, te ograničenim pristupom sredstvima na međunarodnom tržištu kapitala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana