U novi pogon Mljekare uloženo 11 miliona KM

Marijana Miljić
U novi pogon Mljekare uloženo 11 miliona KM

LAKTAŠI - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik fonda "Salford" i generalni direktor kompanije "Imlek" Slobodan Petrović otvorili su juče u Aleksandrovcu kod Laktaša novi proizvodni pogon banjalučke "Mljekare" u koji je uloženo 11 miliona maraka.

U pogonu "Mljekare", distributivnom centru "Danub fuds grupe", biće zaposleno 40 novih radnika.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da je kompanija "Imlek" napravila jedan od najsavremenijih objekata u regionu.

- Republika Srpska je rijetka zajednica koja nema problema sa snabdijevanjem tržišta mlijekom i mliječnim proizvodima. Za Vladu RS ovo je važan objekat, ne samo zbog ulaganja već i zbog prisustva nove tehnologije i novog odnosa prema ovoj veoma ozbiljnoj industrijskoj grani - rekao je Dodik i dodao da je za 18 mjeseci na goloj livadi nikao najsavremeniji objekat za preradu mlijeka prema evropskom standardu.

Dodik je naglasio da će Vlada RS sa kompanijom "Imlek" i poljoprivrednim proizvođačima nastaviti da gradi stabilan odnos, koji će obezbijediti neprekidnu nit u proizvodnji, preradi i distribuciji mlijeka.

Predsjednik fonda "Salford" i generalni direktor kompanije "Imlek" Slobodan Petrović kazao je da je cilj ove kompanije da proizvodnju mlijeka u Srpskoj podigne na najviši nivo.

- U ovom objektu u Aleksandrovcu radiće se specijalizovane vrste proizvoda iz svježeg programa, kao što su mlijeko, jogurt i pavlake - istakao je Petrović i dodao da će mljekara "Mlijekoprodukt" u Kozarskoj Dubici biti specijalizovana za proizvodnju mliječnih proizvoda sa dužim rokom trajanja.

Petrović kaže da će se dio proizvodnog pogona iz Kozarske Dubice preseliti u "Mljekaru" u Aleksandrovcu.

Direktor banjalučke "Mljekare" Nebojša Ristić kazao je da je kapacitet novootvorenog objekta "Mljekare" prerada 50 tona mlijeka dnevno, te da postoji mogućnost povećanja na 100 tona.

Svečanom otvaranju novog pogona banjalučke "Mljekare" prisustvovali su ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac, potpredsjednica Vlade RS Jasna Brkić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević, te načelnici opština Laktaši Milovan Topolović i Gradiške Nikola Kragulj, kao i predstavnici Privredne komore RS.  

Sirovine

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac kazao je da novi pogon banjalučke "Mljekare" traži i dodatne sirovine. Istakao je da će proizvođači u saradnji sa Vladom RS nabaviti oko hiljadu junica, čime će proizvodnja mlijeka biti povećana za sedam miliona litara godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana