U drvopreradi raste proizvodnja i izvoz

Svjetlana Tadić
U drvopreradi raste proizvodnja i izvoz

BANjA LUKA - Drvoprerađivačka industrija u Srpskoj se polako oporavlja od posljedica ekonomske krize, a to dokazuje i podatak da se u posljednja dva mjeseca povećala proizvodnja drvnih sortimenata i namještaja, te da je pokrivenost uvoza izvozom 60 odsto.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” sekretar Udruženja drvoprerađivača pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik.

- Prema našim podacima, u maju i junu proizvodnja drvnih sortimenata povećala se za 3,3 odsto u odnosu na prethodne mjesece, a proizvodnja namještaja za 1,7 odsto - rekao je Šinik i dodao da je za drvopreradu karakteristično da se obim proizvodnje povećava u drugoj polovini godine, tako da se idućih mjeseci očekuje veći rast.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, proizvodnja šumskih sortimenata u državnim šumama u junu 2010. godine u odnosu na jun 2009. godine veća je za devet odsto, dok je prodaja veća za 1,1 odsto.

Šinik je rekao i da se pokrivenost uvoza izvozom konstantno povećava.

- Vrijednost razmjene u drvoprerađivačkoj industriji iznosi oko 400 miliona maraka godišnje. Od toga se izveze robe u vrijednosti od 280 miliona maraka, a 120 miliona maraka se uveze - rekao je Šinik.

Istakao je da se najviše proizvoda od drveta izvozi u Srbiju, Hrvatsku, Italiju, Sloveniju, Njemačku i Austriju.

- Ono što se najviše uvozi u RS je repromaterijal, te medijapan ploče, koje se ne proizvode kod nas, a jedan su od glavnih elemenata za proizvodnju namještaja - kaže Šinik.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS rekli su da su drvoprerađivačima, na osnovu javnih poziva, dodijeljena sredstva za podršku izvoza.

- U 2009. godini za 69 privrednih subjekata koji se bave preradom drveta dodijeljeno je 1.633.000 maraka, a u 2010. godini 73 drvoprerađivača dobila su sredstva u visini od 2.618.850 maraka - rekli su u Ministarstvu i dodali da je u ponedjeljak uplaćena i posljednja tranša podsticaja izvoza u 2010. godini. Dodali su da je za dobijanje podsticaja izvoza potrebna viša faza prerade u procesu proizvodnje, da je ostvaren izvoz veći od 100.000 maraka u prethodnoj godini i da učešće izvoza u ukupnom prihodu iznosi najmanje 15 odsto.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, u Srpskoj ima oko 670 preduzeća koja se bave preradom drveta, proizvodnjom namještaja ili radovima u šumarstvu.

-         Oko 10.000 radnika zaposleno je u ovim preduzećima koja godišnje, zajedno sa državnim šumarstvom, ostvare prihode u visini od 600.000.000 maraka - podaci su APIF-a.

Oprema

Lazo Šinik je rekao da su, što se tiče snabdjevenosti drvoprerađivača opremom, veliki doprinos dali krediti IRB-a koji su bili namijenjeni upravo u tu svrhu.

- S druge strane, u Italiji se ugasilo mnogo preduzeća čija se oprema prodaje, tako da su domaći proizvođači to iskoristili i kupili ne mnogo staru opremu, ali po nižim cijenama - rekao je Šinik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana