U 2010. izvezeno 35 odsto više robe

Marijana Miljić
U 2010. izvezeno 35 odsto više robe

BANjALUKA - Iz Republike Srpske za osam mjeseci ove godine izvezeno je robe u vrijednosti od 1,47 milijardi maraka, što je za 35 odsto više nego u istom periodu lani, kada je izvoz bio vrijedan 1,09 milijardi maraka.

Ovo je juče na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Jasna Brkić. Prema njenim riječima, u ovom periodu u RS je uvezena roba vrijedna 2,57 milijardi maraka, što je za 12 odsto više nego prošle godine.

- Kao rezultat bržeg rasta izvoza od uvoza u ovoj godini spoljnotrgovinski deficit smanjen je za 100 miliona maraka ili za osam odsto. Značajniji rast izvoza od uvoza u osam mjeseci ove godine doveo je i do povećanja pokrivenosti uvoza izvozom sa 47,6 na 57,2 odsto - rekla je Brkićeva i dodala da su najznačajniji izvozni proizvodi RS, osim električne energije, naftnih ulja i ulja dobijenih od bitumenskih minerala, proizvodi od željeza i čelika, obuća, drvo i proizvodi od drveta, te mašine, mehanički uređaji i njihovi dijelovi, kao i namještaj i papir.

- Prosječna cijena proizvoda koji se izvozio iznosila je 0,91 marku - kazala je Brkićeva.

Izvoz u zemlje članice Evropske unije porastao je za 30,9 odsto i iznosi 703,6 miliona maraka, dok je uvoz iz tih zemalja porastao za 17,4 procenta i iznosi 1,09 milijardi maraka.

- Izvoz u zemlje potpisnice CEFTA sporazuma, porastao je za 24,6 odsto, dok je uvoz iz tih zemalja porastao za 10,5 odsto - kazala je Brkićeva i dodala da je Vlada Srpske za podsticanje izvoza ove godine  odobrila 15 miliona maraka.

Pomoćnik ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Aida Bogdan rekla je da je Ministarstvo uspostavilo registar izvoznika u kojem je do sada evidentirano oko 120 preduzeća.

- U saradnji sa Privrednom komorom RS formiran je i Savjet izvoznika, čiji su članovi predstavnici devet preduzeća iz različitih sektora - kazala je Bogdanova i dodala da je uloga Savjeta da zastupa interese izvoznika.

Veb portal

Aida Bogdan je kazala da će uskoro biti uspostavljen veb portal - izvoz-info, koji će raspolagati podacima o izvoznim preduzećima Srpske i ostvarenom izvozu robe i usluga.

- Portal će omogućiti potencijalnim stranim partnerima precizan uvid u izvoznu ponudu RS, a izvoznicima će biti omogućen brz pristup informacijama o mogućnostima izvoza i nastupa na stranim tržištima - rekla je Bogdanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana