Tužilaštvo BiH ne istražuje Hipo aferu

Marina Čigoja
Tužilaštvo BiH ne istražuje Hipo aferu

BEČ/BANjALUKA - Uhapšeni zbog pronevjere u Hipo Alpe Adrija banci u Austriji nanijeli su štetu od 300 miliona evra, rezultati su istrage specijalne jedinice "CSI Hipo" o sumnjivim kreditima ove banke i pranju para posebno na Balkanu. U Tužilaštvu BiH kažu da ne vode istragu, jer sa njima u vezi sa aferom "Hipo" niko nije kontaktirao.

- Tužilaštvo prati razvoj slučaja, a za sada sa nama niko nije kontaktirao - kazao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Predsjednik uprave Hipo Alpe Adrija grupe Gotvald Kranebiter izjavio je u junu da je u BiH istraženo 75 slučajeva izdavanja sumnjivih kredita i da je "značajan broj proslijeđen javnom tužiocu".

Kranebiter je rekao da postoji veći broj slučajeva u cijeloj regiji za koje je u toku istraga, navodeći da provjere obavlja veći broj advokata i istražilaca.

U rasvjetljavanju, vjerovatno najvećeg bankarskog skandala u Evropi, djeluje više istraživačkih timova, a vlasti su podnijele 60 do 70 prijava protiv odgovornih. Jedan od njih je i uhapšeni bivši predsjednik Upravnog odbora Hipo banke Volfgang Kulterer.

Sljedećih mjeseci pripadnici "CSI Hipo" namjeravaju posebno da se posvete sumnjivim poslovima "Hipo banke" na istoku, prije svega u Ukrajini i na Balkanu.

Austrijski mediji navode da su zahvaljujući lažnim izvještajima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Rumuniji, finansirani kupovina stanova, vila, hotela, jahti, a provizije su preko Lihtenštajna išle Austrijancima i njihovim saradnicima.

Afera "Hipo" najviše trese Hrvatsku, a u pismu koje je procurilo iz dosijea HIPO, kojeg sastavljaju austrijski istražni organi, pominje se uloga njemačkog počasnog konzula u Hrvatskoj Roberta Ježića ujedno i vlasnika "Novog lista".

- Ivo Sanader dao je ostavku zbog Hipo banke, rekao je juče u Puli Damir Kajin, lider IDS-a.

 Potpredsjednik IDS-a uvjeren je da se preko Hipa i sličnih, manjih banaka u Austriji, Italiji i Lihtenštajnu prao novac za nabavku oružja za vrijeme rata, na šta su te banke zatvarale oči.

Ivanić i Hipo

Hipo Alpe Adrija banka kupila za vrijeme Vlade Mladena Ivanića banjalučku Kristal banku za jedan evro. Vrijednost Kristal banke bila je prema procjeni revizora u tom trenutku 2,5 miliona KM.

Komisija za reviziju privatizacije RS izvještaj revizije o prodaji Kristal banke predala je Okružnom tužilaštvu Banjaluka, a Specijalno tužilaštvo RS prošle godine donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv Ivanića i drugih u vezi sa prodajom ove banke.

Vlada Mladena Ivanića odobrila je 11. aprila 2002. godine vansudsko poravnanje između Kristal banke i Ministarstva finansija RS, a istog dana donesena je odluka o prodaji banke za jedan evro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana