Tojota opozvala milion automobila

Glas Srpske
Tojota opozvala milion automobila

NjUJORK - Japanska "Tojota", najveći proizvođač vozila na svijetu, objavila je još jedan masovan opoziv automobila kojim će biti obuhvaćeno više od milion modela "korola" i "matriks" u SAD, Kanadi i Meksiku, zbog mogućeg kvara sistema za kontrolu motora, prenijele su agencije.

Ugroženi modeli proizvedeni su između 2005. i 2008. godine, saopštila je "Tojota" navodeći da su do sada registrovana tri incidenta koji su "navodno bili povezani" sa tim problemom, od kojih je jedan doveo do "manje povrede", navode agencije.

Prošlog mjeseca "Tojota" je pozvala na tehnički pregled 700.000 automobila širom svijeta, a u posljednjih 12 mjeseci opozvala je čak oko deset miliona vozila.

Dva opoziva u julu obavljena su zbog problema sa upravljačkim sistemom i motorom, a oni obavljeni ranije ove godine zbog kočenja pedale za gas koje može da izazove neželjeno iznenadno ubrzanje.

Najnoviji opoziv obuhvatiće 1,13 miliona automobila u SAD, 200.000 u Kanadi i 30.000 u Meksiku, precizirala je agencija Kjodo. Poduži je spisak grešaka japanskog auto-giganta.
"Tojota" je septembra 2009. zatražila tehničku kontrolu skoro četiri miliona vozila zbog straha da bi pedala za gas mogla da se zaglavi podnom prostirkom. U januaru ove godine nastavljena je serija opoziva, kada je na popravku, opet zbog mogućih problema sa pedalom za gas ali druge vrste, pozvano oko 2,3 vozila u SAD, što je bio novi težak udarac za kompaniju koja je u svijetu držala primat u bezbjednosti vozila.
Predsjednik "Tojote" bio je zbog toga prinuđen da se izvini američkom Kongresu i vlasnicima "tojote" zbog problema koji su doveli i do smrtnih slučajeva.

Uprava "Tojote" je priznala grešku i složila se da plati 16,4 miliona dolara u SAD zbog toga što nije blagovremeno prijavila moguće tehničke probleme. Konačno, "Tojota" je u julu u dva navrata opozvala još 700.000 modela "avalon", "kraun" i "leksus" zbog problema sa sistemom za kontrolu vozila i pojedinim dijelovima elektronike.

Greške

Agencije navode da je priznavanje tehničke greške u svijetu automobilizma "opšte mjesto", ali je primjer sa opozivima "Tojotinih" vozila do sada nezabilježen - kompanija je u 2010. godini objavila 14 poziva za tehnički pregled vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana