Sumnjivi krediti za 24 firme u BiH

Marina Čigoja
Sumnjivi krediti za 24 firme u BiH

BANjALUKA - Austrijski istražioci provjeravaju na koji način je Hipo Alpe Adrija banka odobrila kredite za 24 kompanije iz BiH, potvrdio je "Glasu Srpske" izvor blizak istražnim organima u Austriji.

Pod lupom se nalazi kreditiranje deset firmi iz Republike Srpske i 14 iz Federacije BiH, čime je velika istraga o poslovanju Hipo banke, pokrenuta u Austriji i nekim od zemalja regiona, proširena i na njene aktivnosti u BiH.

Austrijski istražioci će u saradnji sa domaćim istražnim organima provjeriti na koji način je Hipo banka kreditirala "Unis" fabriku cijevi Dervente, "Farmland" iz Nove Topole, "Banjalučku pivaru", "Intelios" Banjaluka, "Aleksandriju" Zvornik, "Svislajon industriju alata" Trebinje, INGA Gradiška, "Neimarstvo" Trebinje , "Brod promet" Banjaluka i OKI.

Izvor "Glasa Srpske" otkriva da je u FBiH istragom obuhvaćeno poslovanje Hipo banke sa kompanijama "Lijanovići" Široki Brijeg, hotel Vitez, "TR Kesten" Vitez, "BRIGO Invest" Banovići, "Unimar" Posušje, "AA Capital Brpkers Brokerage Company" Bihać, "Vranica" Sarajevo, "Dita" Tuzla, "Lora" Sarajevo, "Eurohaus" Sarajevo, OKI Sarajevo, "Braća Mulić Company" Sarajevo i "Aplikom" Tuzla. Austrijskim istražiocima sumnjivo je I finansiranje "Autokuće Lijanovići" od strane Hipo lizinga.

Predsjednik Istražnog odbora koruškog parlamenta za "aferu Hipo" Rolf Holub doputovao je u petak u prvu posjetu BiH. Njegov zadatak je da istraži sumnjive poslove Hipo banke u BiH i eventualno postojanje veze austrijskih političara i institucija i onih iz BiH sa "aferom Hipo".

Holub je za "Glas Srpske" rekao da je u petak stigao u Bihać, gdje se sastao sa predstavnicima Evropske ekološke stranke E5.

- Ovo je moja prva posjeta BiH i početak istrage u kojoj ću nastojati da utvrdim da li postoje veze između austrijskih političara i institucija i onih iz BiH u "aferi Hipo" - rekao je Holub i dodao da će se upravo na tome bazirati njegova cjelokupna istraga.

Kazao je da je dobio listu sa mnogim kreditima odobrenim u BiH, ali da u ovom trenutku ne zna da li je riječ o zajmovima bez pokrića.

Holub je dodao da se nada da će idući put kada posjeti BiH moći da se upozna sa saznanjima Tužilaštva u BiH u vezi s poslovanjem Hipo grupe u BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se u vezi sa slučajem Hipo banke i istragom u Austriji Tužilaštvu BiH još niko od policijskih organa Austrije niti iz Hipo banke nije zvanično obratio. Grubešić je rekao da Tužilaštvu nije najavljen dolazak Holuba niti su planirani bilo kakvi sastanci s njim.

Austrijska policija uhapsila je sredinom avgusta nekadašnjeg dugogodišnjeg predsjednika Upravnog odbora Hipo Alpe Adrija banke Volfganga Kulterera, koji se tereti da je ovu banku oštetio za milionske iznose odobravajući kredite bez pokrića. Kulterer je bio zadužen za proširenje poslovanja banke na Balkan.

Specijalna jedinica austrijske policije, formirana radi istrage o poslovanju Hipo Alpe Adrija banke, došla je do zaključka da je veliki dio novca iz rizičnih kredita završio u Lihtenštajnu i na Balkanu.

Predsjednik uprave Hipo grupe Gotvald Kranebiter rekao je u junu da je u BiH pod istragom 75 slučajeva izdavanja sumnjivih kredita i da je "značajan broj proslijeđen javnom tužiocu".

Afera u vezi sa Hipo Alpe Adrija bankom izbila je krajem prošle godine, kada se banka našla pred bankrotom, poslije čega je Vlada Austrije odlučila da je nacionalizuje.

Kristal banka

Hipo Alpe Adrija banka kupila za vrijeme Vlade Mladena Ivanića banjalučku Kristal banku za jedan evro. Vrijednost Kristal banke bila je, prema procjeni revizora, u trenutku prodaje 2,5 miliona maraka. Komisija za reviziju privatizacije Republike Srpske izvještaj o prodaji Kristal banke predala je Okružnom tužilaštvu Banjaluka, a Specijalno tužilaštvo RS prošle godine donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv Ivanića i drugih u vezi sa prodajom ove banke. Vlada Mladena Ivanića odobrila je 11. aprila 2002. godine vansudsko poravnanje između Kristal banke i Ministarstva finansija RS, a istog dana donesena je odluka o prodaji banke za jedan evro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana