Sumnjivi dokazi o porijeklu mesa

Marina Čigoja
Sumnjivi dokazi o porijeklu mesa

BANjALUKA - Zbog sumnje u ispravnost dokaza o porijeklu mesa uvezenog u BiH iz Makedonije Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražilo je od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da obavi dodatnu kontrolu. Rezultati provjere trebalo bi uskoro da budu poznati.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navode da je analizom trgovinske razmjene između Makedonije i BiH utvrđen evidentan rast uvoza mesa.

- U toku 2008. godine uvezeno je 265 tona, a u 2009. godini 1.120 tona, dok u tekućoj godini bilježimo dalju tendenciju rasta uvoza mesa - naveli su u Ministarstvu i dodali da je u prvom kvartalu ove godine izdato više sertifikata EUR 1, kojim se potvrđuje da je roba porijeklom iz Makedonije, nego u toku čitave prošle godine.

Zbog ovih pokazatelja Ministarstvo je podnijelo zahtjev Carinskoj upravi Makedonije da komisiji iz BiH omogući nadzor nad utvrđivanjem porijekla uvezenog mesa, što carinski organi Makedonije nisu prihvatili.

- Od UIO BiH zatražena je provjera dokaza o porijeklu robe, uz obavezno polaganje bankovne garancije za pokriće eventualnog carinskog duga u punom iznosu - dodali su u Ministarstvu i naglasili da se jedino na ovaj način može utvrditi da li su EUR 1 obrasci za meso iz Makedonije autentični, odnosno mogu li se ti proizvodi smatrati proizvodima sa porijeklom iz ove zemlje.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević rekao je da se svaki obrazac EUR 1, koji prati pošiljku mesa iz Makedonije, šalje na naknadnu kontrolu.

- Dok se ne utvrdi njegova ispravnost, mi od uvoznika uzimamo bankarsku garanciju koju blokiramo na iznos potencijalnih dažbina, što predstavlja osiguranje duga u slučaju da se utvrdi da je obrazac neispravan. Ako je obrazac ispravan, vraćamo bankarsku garanciju - kazao je Kovačević.

Proizvođači

Predsjednik Komisije za zaštitu domaće proizvodnje BiH Stojan Marinković rekao je da su domaći proizvođači gotovo sigurni da meso uvezeno iz Makedonije nije u toj zemlji i proizvedeno, s obzirom na proizvodne kapacitete koje Makedonija ima.

- Sumnjamo da je to meso porijeklom iz Argentine i Brazila, te da je sumnjivog kvaliteta. Smatramo da jedno od rješenja da se sve sumnje o porijeklu uvoznog mesa otklone jeste detaljnija kontrola svih kamiona koji ulaze u BiH, i to ne samo na graničnim prelazima - kazao je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana