Suficit u budžetu 35 miliona maraka

Željka Domazet
Suficit u budžetu 35 miliona maraka

SARAJEVO - U budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza u prvoj polovini ove godine ostvaren je suficit od 35,8 miliona maraka, navodi se u izvještaju Ministarstva finansija i trezora koji je juče usvojio Savjet ministara BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da je ubijeđen da će BiH, bez obzira na sve nove institucije i zahvate, završiti ovu godinu sa suficitom.

- S obzirom na suficit u prvom polugodištu, moramo do kraja godine da obezbijedimo dovoljan iznos sredstava za sve nivoe vlasti, pogotovo za entitete, koji nose razvojnu i socijalnu komponentu - rekao je Špirić i dodao da postoji dosta komplikacija kada se govori o okvirima državnog budžeta za iduću godinu.

- U budžetu za iduću godinu mora se voditi računa o tome da se ne ugrozi nijedna institucija na državnom nivou, ali ni razvojne ni socijalne funkcije entiteta - kazao je Špirić. 

Prema Izvještaju Ministarstva finansija, ukupno ostvareni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine iznose 471 milion maraka ili 46 odsto u odnosu na budžetski plan.

Ukupno ostvareni rashodi budžeta institucija BiH iznose 435 miliona maraka ili 42 odsto u odnosu na plan.

- U prvom polugodištu 2010. godine redovno su izmirene sve dospjele obaveze po osnovu spoljnog duga, za koji je ukupno plaćeno 148 miliona maraka - navodi se u Izvještaju Ministarstva.

Savjet ministara usvojio je i Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH u prvih šest mjeseci ove godine prema kojoj je ukupan obim razmjene sa inostranstvom iznosio 9,6 milijardi maraka, što je za 12,79 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

- Vrijednost ukupnog izvoza u ovom periodu iznosila je 3,38 milijardi maraka i povećana je za 32,23 odsto u odnosu na isti period lani. Trgovinski deficit iznosio je 2,85 milijardi maraka i manji je za 16,38 odsto u odnosu na isti period 2009. godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 54,26 odsto - piše u analizi Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kredit

Savjet ministara BiH utvrdio je juče i Prijedlog osnova za zaključivanje Ugovora o finansiranju između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke za izgradnju i rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije u Srpskoj vrijednog 50 miliona evra. Projekat se odnosi na sanaciju i izgradnju infrastrukture za snabdijevanje vodom i kanalizaciju u 24 opštine u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana