Štednja stanovnika RS u “Hipo” banci sigurna

Dragana Keleč
Štednja stanovnika RS u “Hipo” banci sigurna

BANjALUKA - Štednja u Hipo Alpe Adrija banci Banjaluka apsolutno je sigurna, jer iza ove banke stoji njen stoodstotni vlasnik, država Austrija. Štednja stanovnika Srpske do juna ove godine porasla je za 3,2 odsto, a samo u posljednjem mjesecu porasla je za dva miliona maraka, saopšteno je juče iz ove banke.

Dodaju da su svi izvještaji domaćih regulatora, Ministarstva finansija RS, Centralne banke BiH i Agencije za bankarstvo RS o Hipo banci Banjaluka apsolutno pozitivni, a vlasnik ove banke, država Austrija planira dodatno da ojača ovu banku sa desetinama miliona maraka u idućem periodu.

Hipo banka oglasila se ovim saopštenjem za javnost poslije hapšenja bivšeg predsjednika uprave Hipo banke u Austriji Volfganga Kulterera. On je uhapšen u petak uveče, zajedno sa još dva lica, a juče mu je određen istražni pritvor.    

Sudija Oliver Kric je saslušao Kulterera, koji je uhapšen zbog opasnosti od bjekstva i prikrivanja podataka.
Bankara, koji se tereti za pronevjeru velike svote novca, saslušali su i specijalna jedinica za istragu afere oko Hipo banke, i državno tužilaštvo.

Specijalna jedinica za istragu afere oko Hipo banke ne isključuje mogućnost daljih hapšenja, a istraga je u toku protiv oko 40 optuženih.   

Kulterer se tereti za pranje novca kroz neopravdane i fiktivne kredite, kao i rizične kredite pravnim i fizičkim licima sa prostora bivše Jugoslavije.

Među “najvrednijim” klijentima bio je i nekadašnji zamjenik ministra odbrane Hrvatske Vladimir Zagorec, koji izdržava zatvorsku kaznu u Hrvatskoj, zbog pronevjere državne imovine.
Jedan dio rizičnih kredita Kulterer je odobrio i za poslove u BiH i Srbiji. 

Krediti

Kulterera tužilaštvo tereti za davanje milionskih kredita bez pokrića, u vrijednosti nekretnina i drugih založnih prava, od kojih je većina završila u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Pod lupom  i istragom nalazi se gotovo 2.000 osoba i poslovnih veza sa hipotekarskim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana