Stanovi za 32 porodice

Kristina Ćirković
Stanovi za 32 porodice

BRATUNAC - Porodice, koje su privremeno smještene u starim objektima bratunačkih škola i izbjegličkom centru u Kravici, mogu očekivati da će biti stambeno zbrinute do kraja ove godine.

Načelnik opštine Nedeljko Mlađenović izjavio je "Glasu Srpske" da će izgradnja stambene zgrade za tu namjenu početi idućih dana.

- Na ponovljenom tenderu izabran je izvođač radova za zgradu od 32 stana, u kojoj će biti trajno smještene porodice iz alternativnih centara - rekao je Mlađenović dodajući da je komisija, prema utvrđenim kriterijumima, napravila spisak porodica "vodeći računa da prioritet u rješavanju stambenih problema imaju porodice sa djecom".

Novac za zgradu u iznosu od 1,2 miliona maraka obezbijedili su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske.

- Opština je izdvojila oko 300.000 maraka za zemljište i uređenje infrastrukture, te izdala građevinsku dozvolu, tako da bi radovi mogli odmah da počnu - kazao je Mlađenović.

Zgrada će se graditi u bloku "Lamele" u centru Bratunca, na lokaciji na kojoj je već izgrađen stambeni objekat za zbrinjavanje porodica iz boračkih kategorija.

- Očekujemo da će u tu zgradu uskoro useliti 21 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Sredstva za tu namjenu obezbijedilo je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, a opština je obezbijedila zemljište i infrastrukturu - rekao je Mlađenović.

Dodao je da je Vlada RS predvidjela sredstva za izgradnju još jedne zgrade u cilju trajnog stambenog rješavanja boračkih porodica.

Mlađenović kaže da je opština Bratunac uradila projekat i obezbijedila infrastrukturu i izdala građevinsku dozvolu za gradnju još jednog objekta od 21 stana. 

Srebrenica

U kolektivnim centrima u Bjelovcu, Fakovićima i Kravici trenutno živi više od 50 raseljenih porodica. U cilju raseljavanja kolektivnih centara i u opštini Srebrenica će uskoro početi izgradnja 33 stana. Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica RS, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, te srebrenička opština obezbijedili su za taj projekat oko 1,5 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana