Srpski tajkuni teški 31,5 milijardi evra

Glas Srpske
Srpski tajkuni teški 31,5 milijardi evra

BEOGRAD - Nekolicina vodećih srpskih bogataša, prema nezvaničnim procjenama, posjeduje bogatstvo vrijedno 31,5 milijardi evra, što je ravno trećini prošlogodišnjeg bruto društvenog proizvoda (BDP) Srbije.

Najbogatiji Srbi, prema analizama, su vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković i biznismen Filip Cepter koji su zajedno teški oko šest milijardi evra, prenijele su agencije.

Imovina Bogoljuba Karića procjenjuje se na milion evra, a isto toliko ima i trgovac obojenim i rijetkim metalima Zoran Drakulić.

Na listi najbogatijih srpskih biznismena visoko kotira i trgovac naftom, cigaretama i stranim pićima Petar Matić sa 700 miliona evra, na koliko se procjenjuje i imovina glavnog bosa šverca duvana na Balkanu Stanka Subotića Caneta.

U društvu najimućnijih su i Milan Beko, "kralj šećera" Miodrag Kostić - Kole, te vlasnik više velikih domaćih poljoprivredno-prehrambenih preduzeća Predrag Ranković Peconi, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 500 miliona evra.

Kada se ispod imovine srpskih bogataša podvuče crta, proizilazi da samo desetak ljudi u zemlji raspolaže kapitalom u vrijednosti od oko 30 procenata BDP-a Srbije u prošloj godini, prenose agencije.

U Rusiji, čiji je BDP prošle godine procijenjen na više od dva biliona dolara, imovina stotinak najbogatijih ljudi, za koje domaća javnost tvrdi da su kapital stekli isključivo "pljačkaškom privatizacijom početkom devedesetih godina", obuhvata trećinu vrijednosti prošlogodišnjeg ruskog BDP-a. Slična situacija je i u većini drugih istočnoevropskih zemalja.

U SAD, Japanu i drugim svjetskim ekonomskim silama, udio imovine najvećih bogataša u BDP-u njihovih država osjetno je manji i dostiže od pet do sedam odsto.

Karijere

Ako se izuzme Filip Cepter, koji je svoj prvobitni biznis ostvario u Švajcarskoj i drugim zapadnoevropskim zemljama proizvodeći i prodajući posuđe, svi ostali srpski tajkuni karijeru su uglavnom izgradili na domaćem terenu, uz tijesnu saradnju, a često i nesebičnu pomoć, lokalnih političkih moćnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana