Smanjen broj falsifikovanih novčanica

M. Mi.
Smanjen broj falsifikovanih novčanica

SARAJEVO - Centralna banka BiH u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila je pad falsifikovanih novčanica i kovanica za 55 odsto u odnosu na isti period lani, saopšteno je iz CB BiH.

- Registrovana je ukupno 2.301 falsifikovana novčanica i kovanica. Od toga, 1.092 komada odnosi se na novčanice maraka, a 958 komada na kovanice, dok je 185 komada novčanica evra i 66 komada novčanica ostalih valuta - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju dodaju da je, kada je riječ o novčanicama u markama, najviše falsifikata registrovano u apoenu od 50 maraka, gdje je falsifikovano 515 komada.

- Kod falsifikovanih kovanica prednjači apoen od jedne KM, gdje su zabilježena falsifikovanja kod 555 komada. Kada je u pitanju evro, najviše je zastupljeno falsifikovanje novčanica od 100 apoena, dok se od 66 falsifikovanih novčanica ostalih valuta 65 odnosi na apoene od 100 dolara - navedeno je u saopštenju.

Iz Centralne banke BiH poručuju da stanovnici, ako posumnjaju da se kod njih nalazi falsifikat, tu novčanicu ili kovanicu predaju organima Ministarstava unutrašnjih poslova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana