Samo jedan delegat Skupštine nesporan

Glas Srpske
Samo jedan delegat Skupštine nesporan

SARAJEVO - Nelegitimna Skupština Spoljnotrgovinske komore BiH, na čije je nezakonito formiranje ukazala i upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH, ima samo jednog nespornog delegata od njih 18, koji se biraju u ime kolektivnih članova, javila je Srna.

Jedini nesporni delegat je Nedret Kikanović, koga je kandidovala Privredna komora Tuzle. Od preostalih 17, tri delegata nisu kandidovale firme, odnosno institucije.

Kandidatura ostalih delegata u Skupštinu komore sporna je i zbog toga što firme ili institucije koje su ih kandidovale ili nisu kolektivni članovi Komore ili se njihova kandidatura dovodi u pitanje zbog sukoba interesa.

Na oglas za izbor delegata prijavili su se kandidati koje su predložile privredne komore iz FBiH, te Brčko distrikta, koje nije izabrala Komisija za izbor i imenovanja, a koju je formirao tadašnji predsjednik Komore Mahir Hadžiahmetović.

- Način izbora i strukture Skupštine Komore predviđen je zakonom i čini je 60 delegata, predstavnika preduzeća ili kolektivnih članova Komore - prenosi Srna.

Od ovog broja 70 odsto, ili 42 delegata, koji predstavljaju izbornu bazu "A", biraju direktni, izvorni članovi Komore, a to su preduzeća, banke, osiguravajuća društva i druga pravna lica iz BiH registrovana za obavljanje poslova sa inostranstvom.
- Preostalih 30 odsto ili 18 delegata, koji predstavljaju izbornu bazu "B", treba da predstavljaju predstavnici kolektivnih članova, a to su prema zakonu Privredna komora Republike Srpske, Privredna/gospodarska komora FBiH i Privredna komora Brčko distrikta - prenijela je Srna.

Nelegalna Skupština Komore izabrala je 23. juna predsjednika i potpredsjednike Komore za period od 2010. do 2014. godine. Izabrani su i članovi Upravnog i Nadzornog odbora.

Potpredsjednicima Spoljnotrgovinske komore BiH Ljubomiru Klincovu i Milanu Lovriću nelegalno rukovodstvo Komore u prošlu srijedu uručilo je rješenja o prestanku mandata u ovoj instituciji.

Nelegalno rukovodstvo Komore u prošli četvrtak nezakonito je preuzelo upravljanje ovom institucijom, čime je direktno prekršilo rješenje Inspekcije, koja je naložila da se obustave sve dalje izborne aktivnosti u Komori.

Članovi

Statutom Komore propisano je da i neki drugi subjekat može postati pojedinačni ili kolektivni član Komore, i to iz naučno-istraživačke i obrazovne institucije, udruženja građana koja u svojoj registraciji imaju privredne djelatnosti, savezi, interesne asocijacije, i druge organizacije koje obavljaju djelatnost od značaja za privredu, javila je Srna.

Da bi postali članovi Komore, ovi subjekti moraju odlukom izraziti interesovanje za članstvo u Komori. O prijemu u članstvo odlučuje Upravni odbor Spoljnotrgovinske komore koji od 1. jula 2002. godine nikada nije donio odluku o prijemu bilo kojeg subjekta iz ovih djelatnosti u članstvo u Komoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana