RS koristi samo 30 odsto hidropotencijala

D. K.
RS koristi samo 30 odsto hidropotencijala

BANjALUKA - Srpska raspolaže značajnim prirodnim resursima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a trenutno koristi samo 30 odsto raspoloživog hidropotencijala.

Rekao je ovo pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Ljubo Glamočić na konferenciji za novinare juče u Banjaluci, poslije okruglog stola "Modeli tržišta električne energije organizovani u cilju povećanja uloge obnovljivih izvora energije" koji je organizovalo Ministarstvo industrije u saradnji sa Slovačkom i kompanijom "KPMG".

- Srpska u ovom trenutku skoro 46 odsto električne energije proizvodi iz hidroelektrana, a raspolaže i sa vjetropotencijalom, manjim procentom solarne energije i biomasom - istakao je Glamočić i dodao da je Ministarstvo izradilo i posebnu uredbu koja ima za cilj podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Direktor slovačke kompanije "KPMG" Petar Tatarko rekao je da je sa predstavnicima Ministarstva podijelio iskustva u oblasti proizvodnje električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana