RS i Srbija zajedno grade HE na Drini

Glas Srpske
RS i Srbija zajedno grade HE na Drini

BEOGRAD - Elektroprivrede Republike Srpske i Srbije sarađivaće na izradi tehničke dokumentacije za izgradnju hidroenergetskih postrojenja na srednjem toku rijeke Drine, čija će ukupna vrijednost biti oko 819 miliona evra, prenijele su agencije.

Ovo je usaglašeno sporazumom koji su juče u Beogradu potpisali generalni direktori elektroprivreda RS i Srbije Branislava Milekić i Dragomir Marković u prisustvu ministara energetike iz RS i Srbije Slobodana Puhalca i Petra Škundrića, kao i državnog sekretara u Ministarstvu ekonomskog razvoja Italije Stefana Salje.

Hidroelektrane na srednjem toku Drine biće izgrađene na tri lokacije - Rogačica, Dubravica i Tegare, imaće ukupnu instalisanu snagu veću od 300 megavata i godišnju proizvodnju struje od 1.200 gigavat-časova.

Prema dosadašnjim istraživanjima ova investicija je vrijedna oko 819 miliona evra.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Slobodan Puhalac rekao je da je ovaj sporazum nastavak čvrste saradnje u oblasti energetike vlada, elektroprivreda i resornih ministarstva Srpske i Srbije.

- Nadam se da će ovaj projekat između elektroprivreda RS i Srbije biti realizovan u sljedećem periodu. Ovo je prednost i šansa koja se mora iskoristiti - rekao je Puhalac.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić rekao je da su hidropotencijali zajedničko dobro RS i Srbije.

Direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Branislava Milekić kazala je da je ovaj sporazum realizacija politike koju su utvrdile dvije vlade, kao i da je sa stanovišta elektroprivreda izraz volje za dalju saradnju na istraživanju i realizaciji hidroenergetskih projekta na rijeci Drini između Bajine Bašte i Zvornika.

- Ovaj sporazum podrazumijeva zajedničko finansiranje i izradu prethodne studije izvodljivosti i idejnog rješenja, kao i studiju opravdanosti sa idejnim projektom, uključujući i studiju uticaja na okolinu - objasnila je Milekićeva i dodala da je "Elektroprivreda RS" objavila javni poziv za izbor strateškog partnera koji bi sa elektroprivredama RS i Srbije učestvovao u realizaciji ovog projekta.

Generalni direktor "Elektroprivrede Srbije" Dragomir Marković izrazio je nadu da će se energetski kapaciteti u regionu više povezivati.

Stefano Salja rekao je da je želja Italije da poveže energetiku iz regiona sa Evropom i da je plan da sa Balkana u Evropu bude distribuisano devet teravat-časova struje godišnje.

Gornja Drina

Branislava Milekić je podsjetila da su od 2008. godine elektroprivrede RS i Srbije potpisale protokol o saradnji na izradi tehničke dokumentacije za izgradnju hidroenergetskih objekata na gornjoj Drini, čime je predviđena izgradnja četiri hidroelektrane Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska, ukupne snage 238 megavata, što je prema dosadašnjoj dokumentaciji, vrijednost od 435 miliona evra. Ona je navela da je do sada urađena studija izvodljivosti i idejno rješenje za ovaj projekat, a da je u toku izrada idejnog projekta sa studijom opravdanosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana