Republika Srpska zadržala funkcionalnu stabilnost

Dragana Keleč
Republika Srpska zadržala funkcionalnu stabilnost

BANjALUKA - Republika Srpska zadržala je institucionalnu i funkcionalnu stabilnost i na taj način obezbijedila likvidnost svih svojih obaveza.

Rekao je ovo juče premijer RS Milorad Dodik tokom razgovora sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kostasom Kristouom.

Šef Misije MMF-a Kostas Kristou izjavio je da je vrlo zadovoljan rezultatima koje je RS postigla u finansijskoj disciplini i ispunjavanju preuzetih obaveza iz stend-baj aranžmana, saopšteno je juče iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

- Ukoliko Republika Srpska zadrži postojeći tempo finansijske discipline, do kraja godine ne bi trebalo da ima problema da ispuni zacrtane ciljeve - naglasio je Kristou.

Osim ispunjavanja obaveza iz stend-baj aranžmana, na sastanku je razgovarano i o evropskom putu BiH.

Dodik je ponovio da je Republika Srpska i dalje privržena evropskom putu uz dosljedno poštovanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i svoje autonomije.

U Ministarstvu finansija FBiH prošle sedmice pred dolazak Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH potvrdili su da Federacija BiH nije bila ispunila uslove za nastavak stend-baj aranžmana s ovom međunarodnom institucijom.

U Ministarstvu finansija FBiH kazali su da zakon o platama te zakon iz oblasti boračke zaštite još nisu usvojeni.

- Kantoni nisu skoro ništa uradili u vezi s tim pitanjem tako da Federacija BiH još nije ispunila svoje obaveze MMF-a za nastavak aranžmana - kazali su u ovom ministarstvu.

Delegacija MMF-a već nekoliko dana boravi u BiH u okviru nastavka drugog pregleda kojim ustanovljava ispunjenost uslova iz stend-baj aranžmana. Oni će u BiH biti do kraja ovog mjeseca.

Delegacija je odgodila za ovu sedmicu i planirani sastanak sa federalnim ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom, ali je u petak održala sastanak sa premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem, prenijele su agencije.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica rekao je ranije "Glasu Srpske" da MMF nije socijalna institucija i da je jasno da se uslovi koje traže moraju ispuniti.

- Oni rade po svojim principima koji su poznati, i onaj ko se uklapa u te standarde može da računa na saradnju. Ako se ti standardi ne ispunjavaju, aranžmana neće biti, a mogu se dovesti i bitni aranžmani koji su ranije nagoviješteni, i tu su stvari više nego jasne - kazao je Vukmirica.

Budžeti

Vujo Vukmirica kaže da će se, ukoliko bi isplata četvrte tranše opet izostala, najvjerovatnije morati ići u rebalans budžeta na svim nivoima vlasti u BiH.

IRB

Predstavnici Investiciono-razvojne banke (IRB) RS i MMFa-a razgovarali su juče o makroekonomskoj situaciji u RS i njenim budućim izgledima, procesu privatizacije u RS i planiranim aktivnostima IRB-a u 2010. godini.

Predstavnici MMF-a pokazali su naročito interesovanje za kreditne aranžmane IRB-a RS sa Svjetskom bankom i Evropskom investicionom bankom, kao i novouspostavljene zajmove za nezaposlene demobilisane borce VRS, saopšteno je iz IRB-a RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana