Projekti vrijedni 440 miliona maraka

Glas Srpske
Projekti vrijedni 440 miliona maraka

SARAJEVO - Svjetska banka u BiH trenutno finansira 16 projekata vrijednosti 440,4 miliona dolara, rečeno je Srni u Kancelariji Svjetske banke u BiH.

Projekti se odnose na poljoprivredu, energetiku, zaštitu okoline, socijalni sektor, lokalnu infrastrukturu i upravljanje, razvoj privatnog sektora, transport, te ekonomsko upravljanje i javni sektor.

- U ekonomsko upravljanje i javni sektor uloženo je 126 miliona dolara, od čega 15 miliona dolara u projekat u vezi sa zemljišno-knjižnom registracijom, a 111 miliona dolara u projekat "Operacija za razvojnu politiku" - kažu u Kancelariji Svjetske banke u BiH.

U lokalnu infrastrukturu i upravljanje uloženo je 100 miliona dolara i to 40 miliona u projekat "Upravljanje čvrstim otpadom dva", 35 u "Upravljanje otpadnim vodama u Sarajevu", a 25 miliona dolara u projekat "Urbana infrastruktura i pružanje usluga". U projekte razvoja privatnog sektora uloženo je 70 miliona dolara, u energetiku 36 miliona, dok je u socijalnom sektoru uloženo 17 miliona dolara, te 15 miliona dolara za podršku mrežama socijalne bezbjednosti i zapošljavanju.

U projekte "Poljoprivreda i ruralni razvoj" uložen je 21 milion dolara, u "Pripremljenost za ptičiji grip" pet miliona dolara, dok je u projekat "Infrastruktura i bezbjednost na putevima" uloženo 25 miliona dolara.

Iz Kancelarije Svjetske banke u BiH navode da, kada je riječ o zaštiti okoline, na projekat "Zaštita kvaliteta voda" odnosi se 8,9 miliona dolara, na "Razvoj i zaštitu šuma" 7,1 milion dolara, šest miliona dolara na projekat "Upravljanje Neretvom i Trebišnjicom", a 3,4 miliona dolara na "Zaštićena šumska i planinska područja".

- BiH je sada usmjerena na pridruživanje EU i zato je podrška procesu integracije postala glavna tema strategije Svjetske banke sa BiH, uz otvaranje radnih mjesta i unapređenje pružanja javnih usluga, posebno usluga namijenjenih siromašnim i ugroženim - rekao je šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli.

Tokom prethodnih 14 godina Svjetska banka je odobrila 66 projekata ukupne vrijednosti oko 1,54 milijarde dolara.

Planovi

Prema riječima Marka Mantovanelija Svjetska banka će u idućoj godini obaviti konsultacije sa vlastima u BiH o novoj četvorogodišnjoj strategiji partnerstva u BiH za period od 2011. do 2015. godine.

- Biće otvorena mogućnost sprovođenja projekata čija je priprema odgođena zbog ekonomske krize i potrebe da se investira u druge prioritetne sektore - objasnio je Mantovaneli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana