Profit banaka 154 miliona evra

Glas Srpske
Profit banaka 154 miliona evra

BEOGRADBEOGRAD - Bankarski sektor u Srbiji u prvoj polovini ove godine ostvario je profit od 154 miliona evra, što je za 76 odsto više nego u istom periodu prošle godine, prenose agencije.

Od 34 poslovne banke prisutne na tržištu Srbije, 12 je ostvarilo negativan rezultat u ukupnom iznosu od 23 miliona evra, dok su 22 poslovne banke ostvarile pozitivan poslovni rezultat od 1,77 miliona evra - saopštio je ekonomski portal "Kamatica.com".
Ovaj ekonomski portal ocjenjuje da se na osnovu rezultata u prvoj polovini 2009. i 2010. godine može potvrditi da su poslovne banke u Srbiji najgori dio ekonomske krize ostavile iza sebe, iako ostvareni rezultati još nisu dostigli nivo iz 2008. godine. Portal ocjenjuje da bi povoljni rezultati poslovanja banaka trebalo indirektno da daju i neke pogodnosti stanovništvu i privredi, a to se prvenstveno odnosi na relaksaciju uslova za odobravanje kredita i smanjenje kamatnih stopa na odobrene kredite.

Najveće profite, veće od deset miliona evra ostvarile su Banka intesa, AIK banka, Unikredit banka, Rajfajzen banka, Komercijalna banka i EFG Eurobank, dok su najveće gubitke ostvarile Alfa banka, OTP banka, Kredi Agrikole, Vojvođanska banka, Marfin banka i Srpska banka koje su ostvarile gubitke od od milion do 5,4 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana