Privreda Srpske izlazi iz krize

Glas Srpske
Privreda Srpske izlazi iz krize

BIJELjINA - Pokazatelji o kretanju spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske za osam mjeseci ove godine ukazuju na oživljavanje privredne aktivnosti, rast izvoza, odnosno izlazak ekonomije Srpske iz krizne godine.

Ovo je juče u Bijeljini, prilikom razgovora sa izvoznicima iz prehrambenog sektora sa područja bijeljinske Privredne komore, rekla ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Jasna Brkić, prenijela je Srna.

Ona je istakla da je prošle godine 215 preduzeća dobilo podsticaje iz sredstava koje je Vlada RS namijenila izvoznicima.

- Ove godine za ove namjene odobreno je 15 miliona od kojih je do sada realizovano više od 13 miliona maraka - rekla je Brkićeva i dodala da Vlada nastoji da ostvari dobru saradnju sa poslovnom zajednicom, te da na taj način doprinese poboljšanju izvoza.

- Od izvoznika očekujem da nam daju jasne instrukcije u kom pravcu trebamo djelovati na realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije podsticaja izvoza RS koju je Narodna skupština usvojila prošle godine - kazala je Brkićeva.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Mihajlo Vidić rekao je, bez obzira na trenutnu pokrivenost uvoza izvozom od 60 odsto, potrebno ukloniti još niz barijera da bi privreda napredovala.

- Izlaza iz krize nema bez povećanja izvoza, novih proizvoda na tržištu, bez povećanja konkurentnosti naših proizvoda na inostranim tržištima i otklanjanja vancarinskih barijera - kazao je Vidić.

Vlasnik preduzeća “Spektar drink” iz Bijeljine Đorđe Slavinjak istakao je da je ova firma lani izvezla proizvoda za više od 15 miliona maraka, te da će ovogodišnji plasman biti manji zbog uticaja krize.

Konkurencija

Đorđe Slavinjak kaže da domaća preduzeća na inostranom tržištu imaju veliku konkurenciju, koja ima mnogo značajnije podsticaje od države.

- Da bi domaće firme više izvozile neophodna je podrška države u svim aspektima poslovanja - rekao je Slavinjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana