Prioritet pitanje deviznih računa

Marina Čigoja
Prioritet pitanje deviznih računa

BANjALUKA - Na sastanku Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše SFRJ, koji bi u Sarajevu trebalo da bude održan u oktobru, nastaviće se analiza sprovođenja Sporazuma o pitanjima sukcesije, a jedan od prioriteta je rješavanje pitanja deviznih računa koji su držani kod jugoslavenskih banaka.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" pomoćnik ministra finansija i trezora BiH Zenit Kelić i dodao da je početkom ove godine na sastanku u Beogradu konstatovano da se Sporazum o pitanjima sukcesije kao međunarodni sporazum mora u potpunosti primjenjivati.

Kelić je istakao da će se na sastanku u Sarajevu pokušati doći do saglasnosti oko pitanja o kojima se države nasljednice nisu uspjele dogovoriti na sastanku u Beogradu.

- Pitanje "mješovitih banaka", odnosno okvir Aneksa "C", ostalo je neriješeno na sastanku u Beogradu. Ovo pitanje odnosi se na stanje deviznih računa koji su držani kod jugoslavenskih banaka - kazao je Kelić i dodao da postoje velike razlike u vezi sa pitanjem stanja novčanih sredstava kod tadašnjih jugoslavenskih banaka za zajednička ulaganja u inostranstvu.

- To stanje prema Sporazumu iznosi 645,55 miliona dolara, a prikazano stanje na kraju maja 2001. kod Narodne banke Srbije iznosi 56,6 miliona dolara - kazao je Kelić.

Prema njegovim riječima, kasni i sprovođenje dogovora iz Zagreba iz 2006. godine oko raspodjele diplomatsko-konzularne imovine, jer BiH po Sporazumu o pitanjima sukcesije pripada imovina vrijedna 39,2 miliona dolara.

Dodao je da ukupna procijenjena vrijednost imovine bivše SFRJ za 123 objekta iznosi 266 miliona dolara.

- Veoma značajno pitanje je i dosljedna primjena Aneksa "G" Sporazuma o pitanjima sukcesije kojim se tretiraju privatna i stečena prava, prava u pogledu vraćanja imovine preduzeća iz BiH i slično - naglasio je Kelić i dodao da postoji još znatan broj otvorenih i spornih pitanja koje je potrebno riješiti, a prije svih pitanje dugova prema Libiji i Češkoj.

Rok

Zenit Kelić je rekao da prepreke, uglavnom političko interesne prirode, koje su prisutne između zemalja nasljednica, otežavaju rješavanje pitanja sukcesije.

- Zbog toga je vrlo teško dati okvirni rok do kada bi sukcesija zemalja nasljednica bivše SFRJ mogla biti završena - kazao je Kelić i dodao da rješavanje ovih pitanja zavisi i od evropskih integracija zemalja sukcesora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana