Poslovanje Hipo banke kao scenario Džejms Bonda

Glas Srpske
Poslovanje Hipo banke kao scenario Džejms Bonda

LONDON - Skandali u vezi sa austrijskom Hipo Alpe Adrija bankom, sa filijalama širom Balkana, u koju su uključeni krijumčari oružja, trgovci drogom, tajkuni i političari, zvuče kao scenario za film o legendarnom agentu 007 - Džejms Bondu, poše londonski nedjeljnik "Ekonomist".

List navodi da se u centru afere Hipo banke, s jedne strane nalaze bankari koji prebacuju novac preko Austrije, Holandije i Lihtenštajna sa Balkana i nazad, a s druge članovi svih mogućih kriminalnih miljea - krijumčari oružja, trgovci drogom, tajkuni i političari.

"Ekonomist" piše da je rast nekada male provincijalne banke sa sjedištem u Klagenfurtu u moćnu snagu u regionu, nadzirao Volfgang Kulterer, blizak prijatelj austrijskog desničarskog političara Jerga Hajdera koji je vladao pokrajinom Koruška od 1989. do 1991. i od 1999. do smrti u automobilskoj nesreći 2008. godine.

- Obojica su bili prijatelji bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera od 2003. do njegove ostavke date bez objašnjenja prošle godine - navodi "Ekonomist", prenijele su agencije.

Poslanik Zelenih u Beču Peter Pilc kaže da je rast banke iz 1990-ih djelimično rezultat Hajderovih kontakata u Hrvatskoj.

- Tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, novac koji su hrvatska vlada i hrvatska dijaspora nelegalno koristili za nabavku oružja slat je preko Hipo banke. Velike sume novca koje su ostale u banci poslije rata grupa iz hrvatske političke elite ponovo je investirala u Hrvatsku – kazao je Pilc.

Prošlog mjeseca Sanader je demantovao optužbe da je primio uplate od Hipo banke dok je bio premijer.

"Ekonomist" se za veze Hipo banke i crnogorske mafije, poziva na nedjeljnik "Monitor", prema kojem je Hipo banka pozajmljivala novac firmama vezanim uz Darka Šarića, optuženog u Srbiji za trgovinu drogom, a koji je u bjekstvu.

Austrijski listovi nedavno su pisali da su istražitelji pronašli tragove da je Šarić oprao 100 miliona evra kroz građevinske projekte u Beogradu čiji je suvlasnik Hipo banka. Johanes Cink, koji istražuje poslovanje Hipo, kaže da su ovi izvještaji netačni, a iz Hipo banke su demantovali ove optužbe.

Uspon Hajdera

Glavni interes Austrije u istraživanju poslova Hipo banke, piše "Ekonomist", je oko toga da li je novac te banke nelegalno finansiran za uspon Jerga Hajdera. Neimenovani izvor londonskog list kaže da će se, ako se pokaže da je banka finansirala i organizovani kriminal, cijeloj priči dati jedna "nova dimenzija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana