Poskupljenje goriva samo inicijativa

Dragana Keleč
Poskupljenje goriva samo inicijativa

BANjALUKA - Poskupljenje goriva za pet feninga u Republici Srpskoj i FBiH zasad je samo inicijativa i jedan od načina za rješavanje dijela problema koje imaju "Željeznice RS", kao i "Željeznice FBiH", rekao je "Glasu Srpske" ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović.

On je juče, komentarišući prošlosedmični sastanak sa ministrom prometa FBiH Nailom Šećkanovićem na kojem je dogovarana mogućnost uvođenja nove takse od pet feninga za litar goriva, namijenjenih sanaciji troškova finansiranja željezničkih kompanija u RS i FBiH, kazao da je Vlada FBiH prihvatila ovu inicijativu, dok u RS ona još nije upućena na razmatranje.

- Još razmišljamo kako da pristupimo ovom problemu - istakao je Čubrilović i dodao da je za "Željeznice RS" neophodno obezbijediti dodatna sredstva.

Istakao je da će sljedećih nekoliko sedmica biti poznat konkretan način da se pomogne "Željeznicama".

- Prošle godine gubitak ovog preduzeća bio je oko 25 miliona maraka, a ukupan kumulativni gubitak 148 miliona, dok je u FBiH gubitak lani iznosio 40 miliona, a kumulativni gubitak više od 400 miliona maraka. Iako su "Željeznice RS" u gubicima, ipak nisu ništa lošije u odnosu na željeznice u okruženju, koje se suočavaju sa još većim problemima - rekao je Čubrilović.

Predsjednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca drumskog saobraćaja RS i direktor banjalučkog "Autoprevoza" Dragoslav Mihajlović rekao je da je apsurdno da drumski prevoznici u Srpskoj plaćaju troškove poslovanja svoje konkurencije.

- Povodom najava za uvođenje novih nameta na gorivo, zatražio sam od Privredne komore RS hitan sastanak, ali još nisam dobio povratnu informaciju - kazao je Mihajlović i dodao da, iako su "Željeznice RS" u teškoj situaciji, nije prihvatljivo da im se pomaže na ovakav način.

Autoputevi

Stanovnici RS i FBiH od 1. jula prošle godine, kada je na snagu stupio Zakon o akcizama u BiH, plaćaju deset feninga po litru goriva. Ova sredstva namijenjena su za izgradnju autoputeva u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana