Poruke ljubavi, mira i poštenje

Marina Čigoja
Poruke ljubavi, mira i poštenje

BANjALUKA - Muslimani u BiH proslavili su juče prvi dan Ramazanskog bajrama, a proslava je započela rano ujutro centralnom bajramskom svečanošću u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izjavio je da u današnjem društvu sloboda, pravo i nauka postoje samo na papiru, a da ljudi u duši osjećaju da te vrijednosti gube. On je sve vjernike pozvao na toleranciju, ljubav, mir, poštenje, ravnopravnost, istinu i druge visoke moralne vrijednosti, koje su dobrim dijelom narušene pošastima modernog doba.

Muftija banjalučki Edhem Čamdžić predvodio je juče vjerski obred povodom prvog dana velikog muslimanskog praznika - Ramazanskog bajrama.

Čamdžić je rekao da Predsjedništvo BiH još nikada nije raspravljalo ni finansijski podržalo obnovu Ferhadije koja je pod zaštitom UNESCO-a.

- Konačno je vrijeme da Predsjedništvo BiH prije izbora raspravlja i finansijski pomogne, inače će naši radovi stati ovdje, a to će biti slaba poruka i nama, i političarima, i gradu, i Islamskoj zajednici i Srbima i Hrvatima - poručio je Čamdžić.

On je dodao da je Banjaluka jedan od najljepših gradova, da je lijepo biti u Banjaluci, osjećati se vjernikom i živjeti sa svojim komšijama Srbima i Hrvatima.

Vjerskom obredu u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice pored džamije Ferhadije prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji je rekao da je prvi put Bajram dočekao u Banjaluci i poručio da je ovaj praznik dan duhovnosti i mira.

Danas, drugog dana Ramazanskog bajrama, muslimani u BiH obilježavaju Dan šehida, i tom prilikom posjećuju mjesna groblja. Uz Kurban bajram, Ramazanski bajram je praznik koji je zasnovan na Kuranu i nastupa po završetku mjeseca ramazana - posta i traje tri dana. Tokom trideset dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i polnog kontakta sa svojim suprugama od zore do zalaska sunca.

Srebrenica

Za opštinsku administraciju u Srebrenici juče i danas su neradni dani. Već nekoliko godina i Bošnjaci i Srbi zaposleni u opštini Srebrenica ne rade za Božić i Bajram, iako je Zakon o praznicima RS predvidio da pravo na korišćenje slobodnih dana za vjerske praznike imaju samo pripadnici one konfesije čiji se praznik obilježava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana