Policija suzavcem na kamiondžije

Glas Srpske
Policija suzavcem na kamiondžije

ATINA - Grčka policija upotrijebila je suzavac da bi rastjerala oko 500 kamiondžija koji su se juče okupili ispred Ministarstva saobraćaja Grčke protestujući zbog odluke vlade da ih mjerom civilne mobilizacije primora da rade i snabdijevaju benzinske pumpe gorivom, javile su agencije.

Oko 70 odsto benzinskih pumpi u Atini ostalo je bez zaliha goriva, u nekim dijelovima Grčke već su zabilježene nestašice svježe hrane, a privremeno su zatvorene i pojedine fabrike. Procjenjuje se da je veliki broj turista blokiran.

Vlada je izdala naredbu o mobilizaciji, koja se inače uvodi kada je zemlja u ratnom stanju, kako bi okončala trodnevni štrajk vozača cisterni s gorivom, koji protestuju zbog mjera štednje.

Naredba o mobilizaciji izdata je nekoliko časova nakon što su pregovori vlade i štrajkača propali, a tom mjerom od vozača se zahtijeva da se vrate na posao ili im prijeti krivična prijava i kazna od pet godina zatvora.

Grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu kazao je da niko nema pravo da zbog svojih posebnih interesa drži grčko društvo kao taoca niti da paralizuje zemlju.

Vozači protestuju zbog promjena u izdavanju dozvola koje su dio mjera štednje, potrebnih da Grčka dobije zajam od zemalja Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana