Podrška kroz ulaganja u hartije od vrijednosti

Marina Čigoja
Podrška kroz ulaganja u hartije od vrijednosti

BANjALUKA - Prijedlogom pravila plasmana sredstava za podršku finansijskom sektoru Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, koji je Vlada RS usvojila u četvrtak, predviđeno je da se kroz ulaganja u hartije od vrijednosti podrži finansijski sektor i tržište kapitala Srpske.

Rekao je ovo portparol IRB-a Zoran Popović i dodao da se ova mjera naslanja na iskustva evropskih zemalja koje su odgovarajućim programima podržale finansijski sektor.

- Realizacijom ove odluke Vlada RS, preko IRB RS stvara realne pretpostavke za održavanje stabilnosti i povećanje efikasnosti finansijskog sektora, te tako pozitivno utiče na osiguravanje finansijske podrške privrednoj ekspanziji Republike Srpske - kazao je Popović.

On je rekao da pravila plasmana za podršku finansijskom sektoru određuju da se sredstva plasiraju isključivo putem hartija od vrijednosti.

- Korisnici sredstava za podršku finansijskom sektoru mogu biti komercijalne banke koje imaju važeću dozvolu za rad koju im je izdala Agencija za bankarstvo RS i društva za osiguranje koja imaju važeću dozvolu za rad koju im je izdala Agencija za osiguranje RS - rekao je Popović.

On je naglasio da IRB RS ne može kupovati hartije od vrijednosti od emitenata kod kojih je u posljednjim godišnjim finansijskim izvještajima iskazan gubitak koji nije pokriven.

- IRB RS učestvuje u kupovini hartija od vrijednosti iz emisije obveznica samo ako se emitent kroz prospekt obaveže da je minimalna kamatna stopa osam odsto na godišnjem nivou, uz maksimalan rok dospijeća do pet godina, bez grejs perioda, s polugodišnjim anuitetima - kazao je Popović.

On je podsjetio da je Narodna skupština RS krajem jula usvojila izmjene i dopune Razvojnog programa RS 2010-2012. godine koji, pored ostalih izmjena, određuje i nove zadatke za IRB RS, u okviru privredno-razvojnog programa.

- Narodna skupština naložila je Vladi RS da u okviru privredno-razvojnog programa poveća iznos za korporativno restrukturisanje, te da sredstva za ove namjene koristi za podršku privrednom i finansijskom sektoru u skladu s usvojenim mjerama Vlade RS za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na Republiku Srpsku - kazao je Popović.

Mjere

U Birou Vlade RS za odnose sa javnošću su istakli da se plasman sredstava za podršku finansijskom sektoru vrši radi ostvarenja strateških i prioritetnih ciljeva utvrđenih Strategijom IRB-a i realizacije mjera Vlade na ublažavanju negativnih efekata svjetske ekonomske krize u smislu očuvanja stabilnosti finansijskog sektora u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana