Počinje isplata stare devizne štednje

Marina Čigoja
Počinje isplata stare devizne štednje

BANjALUKA - Ministarstvo finansija Republike Srpske uplatiće danas na račune vlasnika dio verifikovane stare devizne štednje, a štediše će u četvrtak moći da raspolažu sa iznosom od 2.000 maraka.

U saopštenju Ministarstva finansija RS navodi se da će se gotovinska isplata štednje na račun vlasnika obaviti na osnovu izvještaja Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Banjaluka, koji je dostavljen Ministarstvu.

- Za ovu isplatu obezbijeđeno je ukupno 10.018.179 maraka, što predstavlja sredstva za gotovinske isplate za štediše koji su se prijavili na verifikaciju od 31. marta do 31. decembra 2009. godine - ističe se u saopštenju.

Gotovinska isplata će, naglašavaju u Ministarstvu, biti doznačena posredstvom 28 komercijalnih banaka za 6.405 vlasnika, dok će preostali dio verifikovane stare devizne štednje biti realizovan kroz emisiju obveznica.

Iz Ministarstva finansija napominju da je ova gotovinska isplata sastavni dio uređenog procesa verifikacije i izmirenja obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, što je potvrdila i presuda Evropskog sud za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Suljagić protiv BiH".

Ovom odlukom, objašnjavaju, potvrđeno je da su zakoni kojima se rješava pitanje stare devizne štednje u BiH i RS u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima, te da sve štediše u BiH treba da budu isplaćene u skladu sa tim Zakonima.
- Odlukom iz Strazbura naloženo je i da se produži rok, odnosno otvore novi rokovi za verifikaciju, kako bi svi oni koji nisu pristupili ovom procesu mogli to i da učine - navodi se u saopštenju Ministarstva finansija RS.

Rok

U Ministarstvu finansija Republike Srpske naglasili su da je rok za verifikaciju u RS otvoren 5. aprila i da traje do 31. decembra ove godine.                        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana