Ovlašćenja u Komori utvrdiće radna grupa

Svjetlana Tadić
Ovlašćenja u Komori utvrdiće radna grupa

BANjALUKA - Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da formira radnu grupu koja će pripremiti analizu javnih ovlašćenja prenesenih na Spoljnotrgovinsku komoru BiH.

Ministarstvu je naloženo da u roku od 20 dana dostavi konkretne prijedloge za rješavanje pitanja funkcionisanja Komore.

Poslije usvajanja Informacije Ministarstva spoljne trgovine o funkcionisanju Komore Savjet ministara BiH je na jučerašnjem zasjedanju zaključio da članovi radne grupe budu predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva transporta i komunikacija BiH, Ministarstva pravde BiH i Ministarstva bezbjednosti BiH.

U ovoj informaciji navedeno je da je prema Zakonu o upravnom postupku ministar pravde BiH Bariša Čolak po utvrđivanju nenadležnosti Upravne inspekcije u kontroli dešavanja u Komori trebalo da ovaj predmet dostavi nadležnom organu.

- Iz obrazloženja rješenja Čolaka ne može se zaključiti koji je organ nadležan za predmet Spoljnotrgovinske komore niti se može zaključiti da je predmet dostavljen nekom nadležnom ogranu na rješavanje. Ministarstvo je zbog toga preduzelo aktivnosti na pokretanju upravnog spora pred nadležnim sudom BiH - navedeno je u Informaciji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dodaju da organi u Komori nisu ispoštovali obavezu da u svojim aktivnostima sarađuju sa entitetskim komorama.

- Na ovakav način Komora ne može obezbijediti da zastupa interese privrede iz cijele BiH - ističe se u ovoj informaciji.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa naglasilo je u informaciji da Spoljnotrgovinska komora BiH, vršeći javna ovlašćenja, ostvaruje značajna finansijska sredstva, a da korišćenje budžetskih sredstava ne podliježe nikakvim kontrolama od strane državnih revizorskih organa.

Dugovi bivše SFRJ

Savjet ministara zadužio je juče Ministarstvo inostranih poslova BiH da prati postupak stečaja Jugobanke i Beogradske banke u Njujorku, a Ministarstvo finansija i trezora BiH i Centralna banka BiH zaduženi su da preduzmu mjere zaštite interesa BiH u rješavanju preostalih neriješenih dugova bivše SFRJ.

Savjet ministara BiH utvrdio je i Prijedlog osnova za pokretanje postupka pristupanja BiH Ugovoru o patentnom pravu Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu, čime se ispunjavaju preuzete obaveze iz sporazuma CEFTA i Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana