Osiguravajuća društva klijentima isplatila 78,72 miliona

Milijana Latinović Radošević
Osiguravajuća društva klijentima isplatila 78,72 miliona

BANjALUKA - Osiguravajuća društva iz Republike Srpske isplatila su klijentima za osam mjeseci ove godine 78,72 miliona maraka na ime naknade štete, što je za oko pet miliona maraka više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima navedenim u izvještaju o isplaćenim štetama Agencije za osiguranje RS, od januara do kraja avgusta ove godine stiglo je 28.658 zahtjeva za naknadu štete.

Podaci pokazuju da je 62,54 miliona maraka isplaćeno u sektoru neživotnih osiguranja, od čega čak nešto više od 36 miliona maraka na ime osiguranja od odgovornosti za motorna vozila.

Na zdravstveno osiguranje odnosi se 805.719 KM, a na osiguranje imovine od požara i prirodnih sila 3,73 miliona maraka.

U izvještaju stoji i da je po osnovu osiguranja kredita isplaćeno 787.945 KM, dok je po osnovu osiguranja od različitih finansijskih gubitaka klijentima isplaćeno 217.274 KM.

Kada je riječ o životnim osiguranjima, navedeno je da je u tom sektoru klijentima isplaćeno 16,18 miliona maraka, od čega se najviše, skoro 15 miliona KM odnosi na osiguranje života, dok je na ime dodatnog osiguranja uz osiguranje života isplaćena šteta “teška” 1,33 miliona maraka.

Predsjednik Skupštine udruženja društava za osiguranje RS Bojan Popović rekao je za “Glas Srpske” da je broj odštetnih zahtjeva u posmatranom periodu porastao za 13 odsto, dok je isplaćeni iznos veći za oko sedam procenata u odnosu na isti period prošle godine.

- Što se više novca isplaćuje po osnovu nadoknade štete polako se gubi profitabilnost osiguravajućih društava - upozorio je Popović.

Pojašnjava da su od januara do kraja avgusta ove godine najviše rasle štete po osiguranju motornih vozila, što po kasku, što po auto-odgovornosti.

- Primjetan je rast i broja zahtjeva i iznosa isplaćene štete - pojasnio je Popović.

Naglašava da su tek u septembru počele isplate odšteta od leda po kasko osiguranju, tako da će broj sigurno biti veći u nekom narednom izvještaju.

Kada je riječ o šteti isplaćenoj u oblasti životnog osiguranja, Popović je istakao da je broj zahtjeva na istom nivou kao lani, dok je iznos povećan za oko šest odsto.

- Tek dolaze na naplatu štete po osnovu osiguranja u poljoprivredi, tako da će završni izvještaj na kraju godine sigurno biti malo drugačiji - rekao je Popović.

Premija

Bojan Popović kaže da se još čeka odgovor Agencije za osiguranje RS u vezi sa zahtjevom da se poveća cijena premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila.

- O tome će odlučivati Upravni odbor agencije i nadam se da će to biti pozitivno riješeno, međutim to je zaista sitan iznos, otprilike četiri ili pet maraka na ukupan iznos registracije - rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana