Olakšano započinjanje biznisa u Srpskoj

Glas Srpske
Olakšano započinjanje biznisa u Srpskoj

BANjALUKA - Donošenjem Zakona o privrednim društvima i osnivanjem privrednih sudova stvorene su značajne pretpostavke da se znatno brže, sa nižim troškovima i manje komplikovanim procedurama započne poslovanje u Republici Srpskoj, rekla je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Jasna Brkić.

Ona je u intervjuu Srni kazala da se BiH, prema izvještaju grupacije Svjetske banke "Duing biznis" o lakoći poslovanja, našla na 116. mjestu.

- Prostor RS, da je samo on vrednovan, bio bi znatno bolje rangiran od pozicije BiH u ovom izvještaju, zahvaljujući reformama i aktivnostima koje smo sproveli sa ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta. Deset tema koje se ocjenjuju u "Duing biznisu" u RS su znatno bolje, zahvaljujući reformama i kontinuiranim aktivnostima na poboljšanju poslovnog ambijenta - rekla je Brkićeva i dodala da je privrednom subjektu u Srpskoj za započinjanje rada potrebno 25 dana, uz 11 procedura i uz troškove od 1.073 do 1.475 maraka.

Brkićeva je navela da je, kada je riječ o otpočinjanju poslova u RS, situacija poboljšana donošenjem Zakona o privrednim društvima i osnivanjem privrednih sudova, čime su stvorene pretpostavke da se znatno brže, sa nižim troškovima i manje komplikovanim procedurama počne poslovanje.

Ona je naglasila da je, prema ovom kriterijumu, BiH rangirana na 162. mjestu, sa čak 60 dana potrebnih za započinjanje biznisa.

- Kada se radi o kriterijumu dobijanja građevinskih dozvola, u Srpskoj je u junu ove godine stupio na snagu Zakon o uređenju prostora i građenju kojim se značajno skraćuju i pojednostavljuju procedure za dobijanje građevinskih dozvola. Dobijanje ovih dozvola najčešće je isticano kao jedna od najvećih prepreka za otpočinjanje poslovanja i dolazak stranih investitora - naglasila je Brkićeva.

Ona je dodala da je, s obzirom na to da je BiH jedinstven ekonomski prostor, važno i da FBiH sprovede reforme koje će doprinijeti lakšem obavljanju poslova u BiH.

Brkićeva je najavila uvođenje "izvoz-info centar" portala, koji bi trebalo da pomogne i olakša domaćim izvoznicima da plasiraju svoje proizvode u inostranstvu. Dodala je da su u toku aktivnosti na izradi veb portala za strane ulagače.

Ulaganja

Jasna Brkić je kazala da je u prvom kvartalu ove godine došlo do  povećanja direktnih stranih ulaganja za 26,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Strani investitori ovaj prostor prepoznaju kao dovoljno atraktivan i mislim da možemo do kraja godine očekivati porast  ulaganja - istakla je Brkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana