Oko 50 miliona tona nafte u četiri polja

Marina Čigoja
Oko 50 miliona tona nafte u četiri polja

BANjA LUKA - U četiri naftna polja, tuzlanskom, loparskom, šamačkom i oraškom, procjenjuje se da postoji oko 50 miliona tona nafte, rekao je "Glasu Srpske" profesor geologije na Rudarskom fakultetu u Prijedoru Ranko Cvijić.

On je kazao da se u loparskom polju, na površini od 21 kilometra, nalazi oko 11 miliona tona nafte.

- Prema procjenama, tuzlansko polje koje obuhvata površinu od 25,5 kilometara ima 14 miliona tona nafte, šamačko na 22 kilometra ima 35 miliona tona, dok oraško polje na površini od 37 kilometara ima 15 miliona tona nafte - rekao je Cvijić.

Dodao je da su u zapadnom dijelu BiH istraživanja na naftnim nalazištima počela devedesetih godina, te da su prekinuta zbog rata. Iako, ističe Cvijić, posljednjih godina ova istraživanja nisu nastavljena, sumnja se da je i južna Hercegovina bogata naftom.

- Nastavak istraživanja na naftnim nalazištima bilo bi veoma značajno za RS i BiH - kazao je Cvijić.

Geometar i amater geolog Luka Simikić rekao je da je prilikom seizmičkih ispitivanja nafte i gasa na području opštine Lopare od 1988. do 1991. godine, otkriveno da je ova opština jedna od najbogatijih naftom.

- Prema rezultatima istraživanja od prije dvije decenije dobijeni, zaključeno je da se izvrši istražno bušenje u centralnom dijelu opštine, do dubine od 3.500 metara, u cilju potvrde rezultata istraživanja, koji govore da se na toj dubini nalaze stijenske mase koje daju naftu ili gas. Procjenjuje se da tu ima više od 90 miliona kubika nafte - rekao je Simikić, javila je Srna.

On kaže da je za razliku od Lopara, na području Tuzle vršeno više od 50 strukturnih bušotina od čega je jedna od bušotina, "Tuzla 1", bila duboka 3.538 metara i gdje su bili otkriveni samo tragovi nafte.

- Siguran sam da je centar naftonosnog sloja upravo u Loparama - rekao je Simikić.

Opština Lopare je 2009. godine na osnovu ovih tvrdnji uputila dopis Rafineriji nafte Brod, s ciljem da se provjere ove činjenice, na koji do danas nema odgovora.

Sporazum

Direktor naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko i generalni direktor Optima grupe Jurij Belov potpisali su prošle sedmice u Banjaluci memorandum o saradnji dvije kompanije na istraživanju nalazišta nafte na prostoru Republike Srpske čija je vrijednost 150 miliona dolara.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da su kompanije najavile da će nadležnim organima u RS podnijeti zahtjev za koncesiju za istraživanje naftnih nalazišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana