Odluka o gorivu produžena za 60 dana

Marina Čigoja
Odluka o gorivu produžena za 60 dana

BANjALUKA - Rokovi iz dosadašnje Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva u BiH produženi su za 60 dana, čime se omogućava nastavak rada Rafinerije nafte Brod, odlučeno je juče na vanrednoj sjednici Savjeta ministara BiH.

"Glas Srpske" saznaje da je odluka produžena samo na dva mjeseca, jer Savjet ministara BiH nije postigao saglasnost o odluci kojom se jedinom domaćem proizvođaču, za dostizanje kvaliteta bezolovnih motornih benzina i mazuta, daje rok od još tri godine. Ostali derivati proizvedeni u Brodu ispunjavaju sve potrebne standarde.

U saopštenju iz Savjeta ministara navodi se da će poslije donošenja ove odluke u roku od sedam dana Savjet formirati komisiju za reviziju Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva koja će imati pet članova.

- Tri člana delegira Savjet ministara koji određuje i predsjedavajućeg komisije, dok će Vlade RS i FBiH delegirati po jednog predstavnika. Komisija će Savjetu ministara do 25. avgusta dostaviti prijedlog nove odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva koja će biti prilagođena evropskim direktivama - navedeno je u saopštenju.

Predsjedavajući zajedničke Komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamenta BiH Zoran Koprivica rekao je da je očigledno da je ovdje "politika odigrala svoju ulogu" i da je zbog toga odluka produžena samo za dva mjeseca, iako je postojala inicijativa da to bude na znatno duži period.

- Zaista je neprimjereno da se uskostranački interesi, koji su povezani sa imenovanjima direktora pojedinih agencija na nivou BiH, stavljaju ispred najveće strane investicije u posljednjih nekoliko godina u BiH. Nije u pitanju samo više od 1.600 radnika Rafinerije Brod, već je to jedna loša politika, politika uslovljavanja koja u istu ravan stavlja pojedinačna imenovanja sa ključnim investicijama - kazao je Koprivica.

Prvi zamjenik direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović rekao je da za Rafineriju ova odluka znači, u prvom redu, da može da radi još dva mjeseca.

- Očekujemo da nova odluka, koja će biti pripremana u iduća dva mjeseca, bude u interesu Rafinerije i stanovnika BiH. Razočarani smo što juče nije postojala saglasnost da se Rafineriji ostavi rok od tri godine, jer svi argumenti govore u prilog tome da bi to bio potez koji bi svima odgovarao - kazao je Šćepanović.

Stranka za BiH saopštila je juče da je Savjet ministara BiH donošenjem odluke o produženju svih rokova iz ove odluke "prekršio Zakon o Savjetu ministara BiH zakazujući vanrednu sjednicu u roku kraćem od 24 časa sa samo jednom tačkom dnevnog reda".

Standardi

Tokom nedavne posjete Rafineriji nafte Brod, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da postoje komponente za koje će u Rafineriji Brod do 30. juna 2011. godine biti zadovoljeni evropski standardi, jedan dio granične vrijednosti sumpora do 30. juna 2012. godine, a ukupne granične vrijednosti za aromate do polovine 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana