Odluka o gorivu pred Savjetom ministara BiH

Marijana Miljić
Odluka o gorivu pred Savjetom ministara BiH

BANjALUKA - Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva upućen je Savjetu ministara BiH, a njegovo razmatranje očekuje se na sjednici Savjeta u četvrtak.

Rekao je to "Glasu Srpske" predsjedavajući Komisije za reviziju Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva Ljubiša Ćosić i dodao da je većina članova Komisije bila za produženje rokova Rafineriji nafte Brod. Ćosić je izrazio očekivanje da će Savjet ministara podržati ovo produženje, bez ikakvih uslovljavanja.

Govoreći o različitim stavovima unutar Komisije o produženju rokova za proizvode u Rafineriji Brod, Ćosić je rekao da je od početka rada insistirao na dogovoru članova Komisije u vezi sa svim spornim pitanjima.

- Ipak, u vezi sa pitanjem produžetka rokova za goriva proizvedena u Rafineriji nafte Brod, a koja po određenim karakteristika odstupaju izvan usvojenih standarda, nismo postigli saglasnost - rekao je Ćosić.

On je ponovio da se predstavnik Vlade FBiH tokom rada Komisije, pridržavao zaključaka Vlade FBiH, koji su produženje rokova za goriva proizvedena u Rafineriji nafte Brod, uslovljavali zajedničkom kontrolom kvaliteta goriva proizvedenog u Rafineriji od strane inspekcijskih organa i inspekcijskih tijela oba entiteta, kao i kontrolom sirove nafte iz uvoza koja se prerađuje u Rafineriji.

Ćosić je naglasio da je privatizacijom Rafinerije nafte Brod strateški ruski partner postao najznačajniji investitor u energetski sektor u BiH, te u 2008. i 2009. godini uložio u Rafineriju nafte 240 miliona KM, a da u je za period 2010-2015. godina, planirao ulaganje od dodatnih 500 miliona evra.

- Riječ je o preduzeću koje zapošljava 1659 radnika i koje umnogome doprinosi punjenju budžeta opštine Brod, zatim kroz akcize i poreze, budžeta Republike Srpske i BiH. Ne treba zaboraviti, ulaganja u maloprodajnu mrežu preduzeća i unapređenje rada Rafinerije ulja Modriča koja takođe ulaze u sastav ovog preduzeća - kazao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, ne zaštititi odnosno ne dozvoliti poslovanje u tako značajnom sektoru kao što je energetika, jedinom preduzeću ove vrste u BiH, je ne samo loš signal svim budućim stranim investitorima, nego i znak nepovjerenja prema zemlji sa kojom BiH mora imati prijateljske odnose.

Uslovi

Govoreći o zahtjevu Vlade FBiH za zajedničkom kontrolom kvaliteta tečnih naftnih goriva u Rafineriji nafte Brod, Ljubiša Ćosić je rekao da se ne slaže sa ovim zahtjevom jer nemaju zakonsko uporište.

- Kontrola kvaliteta naftnih goriva u Rafineriji nafte se vrši u nedavno otvorenoj laboratoriji unutar Rafinerije, čija oprema je vrijedna više od 15 miliona maraka, te ova laboratorija jedina u BiH ima mogućnost mjerenja svih parametara kvaliteta tečnih naftnih goriva. Zato su ti zahtjevi neosnovanih - kaže Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana