Od oktobra nema straha od zaraza

S. D.
Od oktobra nema straha od zaraza

MRKONjIĆ GRAD - Uređenje jednog od najvećih odlagališta smeća u jugozapadnom dijelu Srpske, deponije "Podovi" kod Mrkonjić Grada, biće završeno do početka oktobra.

Vrijednost radova je 45 hiljada maraka, od čega je Fond za zaštitu životne sredine RS obezbijedio 22 hiljade, a ostatak komunalno preduzeće "Park" i opština Mrkonjić Grad.

Ovo je najviše obradovalo mještane okolnih sela, čija je stoka svakodnevno dolazila na deponiju.

- S obzirom na to da deponija nije bila ograđena po njoj je svakodnevno tumarala stoka, koja je iz kesa jela bačenu hranu - rekao je mještanin Šehovaca Ratko Jarić.

Direktor "Parka" Dušan Janković kaže da će deponija biti ograđena do puta Mrkonjić Grad - Šehovci pletenom, a ostatak bodljikavom čeličnom žicom.

- Deponija je bila i ranije ograđena. U toku rata i poratnom periodu žica je skinuta i pokradena, tako da je prostor deponije bio pristupačan svakom - rekao je Janković.

On je naglasio da je planirana i gradnja protivpožarnih puteva, asfaltiranje ulazne saobraćajnice i postavljanje kontejnera za čuvarsku službu.

- Time ćemo deponiju staviti pod kontrolu i spriječiti da se tu baca i odlaže sve i svašta, kako bi izbjegli mogućnost izbijanja požara ili zaraze - istakao je Janković i dodao da je Mrkonjić Grad jedan od rijetkih gradova koji ima kvalitetno riješeno pitanje deponovanja smeća i otpada.

Regionalna deponija

Janković ističe da je lokacija gradske deponije na Podovima kod Mrkonjić Grada predviđena za regionalnu deponiju. Tu će biti odlagano smeće i otpad iz sedam opština jugozapadnog dijela Srpske, ali i susjednih opština u Federaciji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana