Od 2007. godine pad rezervi za 800 miliona KM

Marina Čigoja
Od 2007. godine pad rezervi za 800 miliona KM

BANjALUKA - Devizne rezerve BiH smanjene su u posljednje tri i po godine za 800 miliona maraka, a trenutno iznose 5,9 milijardi maraka, podaci su Centralne banke BiH.

U banci kažu da su do izbijanja svjetske finansijske i ekonomske krize, devizne rezerve bilježile kontinuiran rast.

- Na kraju 2005. godine devizne rezerve iznosile su 4,2 milijarde maraka, 2006. godine 5,4 milijarde, 2007. godine 6,7 milijardi. U 2008. godine bilježe pad i iznose 6,3 milijarde maraka, dok su na kraju 2009. godine pale na 6,2 milijarde maraka. Devizne rezerve BiH trenutno iznose 5,9 milijardi maraka - kazali su u Centralnoj banci.

Ističu da smanjenje deviznih rezervi utiče na količinu domaćeg novca u opticaju i samim tim dovodi do smanjenja potrošnje. 

- Smanjenje deviznih rezervi nema uticaja na stabilnost kursa konvertibilne marke, s obzirom na fiksni kurs marke i evra - naglasili su u banci.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja kaže da mogući dalji pad deviznih rezervi može da dovede do određenih problema.

- Ovo je dokaz da usljed ekonomske krize ne stvaramo novu vrijednost i ne povećavamo devizne rezerve izvozom. S druge strane, imamo i negativan efekat pada rezervi zbog prestanka priliva novca iz dijaspore. To se automatski osjeti, posebno jer imamo inoobaveze koje moramo da plaćamo - kazao je Ljuboja.

On je dodao da je ovo samo jedan od indikatora problema u realnom sektoru.

- Moramo djelovati u realnom sektoru, stvarati novu vrijednost, povećavati izvoz i samim tim priliv deviza će rasti - kazao je Ljuboja.

Iako su u odnosu na kraj 2009. godine, devizne rezerve manje za tek oko 300 miliona maraka u Centralnoj banci kažu nema razloga za zabrinutost.

- Smanjenje deviznih rezervi je posljedica smanjenih ekonomskih aktivnosti, a očekuje se da će predstojeća turistička sezona i veći dolazak ljudi iz inostranstva u BiH, realizacija nekih najavljenih stranih investicija, te uplata četvrte tranše kredita MMF-a, povećati iznos deviznih rezervi zemlje - kazali su u Centralnoj banci.

Dodaju da su devizne rezerve BiH u evrima, a da sastavni dio rezervi čini i monetarno zlato čija se vrijednost obračunava u dolarima.

Valute

U Centralnoj banci BiH su istakli da su devizne rezerve u evrima, a da sastavni dio deviznih rezervi čini i monetarno zlato čija se vrijednost obračunava u dolarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana