O kvalitetu goriva na idućoj sjednici

Marijana Miljić
O kvalitetu goriva na idućoj sjednici

SARAJEVO - Savjet ministara BiH odgodio je juče razmatranje Prijedloga odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva i donio odluku o produženju važenja Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva koja će biti primjenjivana do donošenja konačne odluke, o kojoj će biti raspravljano na idućoj sjednici Savjeta ministara.

Kako Srna nezvanično saznaje, pomenuta odluka juče nije bila predmet rasprave jer sjednici nije prisustvovao ministar bezbjednosti Sadik Ahmetović, dok drugi predstavnik "nije bio spreman da se izjasni o ovoj tački dnevnog reda".
Prvi zamjenik direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović kazao je da, s obzirom na to da je Komisija za reviziju Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva svoj rad završila neposredno pred samu sjednicu Savjeta, ministri nisu ni imali vremena da se detaljnije upoznaju sa materijalom i donesu preciznu odluku.

On je rekao da ipak očekuje da će rokovi Rafineriji Brod za dostizanje kvaliteta njenih proizvoda biti produženi.

- Smatram da Rafineriji treba da budu produženi rokovi za dostizanje kvaliteta onih goriva koja još uvijek ne ispunjavaju standarde po svim parametrima - kazao je Šćepanović i dodao da od 19 parametara samo tri ne ispunjavaju najstrože ekološke uslove, te da to u ovom momentu ne bi narušilo stanje u BiH.

Predsjedavajući Komisije za reviziju Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva Ljubiša Ćosić ranije je rekao da očekuje da će ministri u Savjetu ministara pozitivno ocijeniti rad Komisije i podržati produženje rokova iz Odluke, bez ikakvih uslovljavanja.

- Iako je većina članova Komisije bila za produženje rokova Rafineriji nafte Brod, predstavnik Vlade FBiH tokom rada Komisije pridržavao se zaključaka Vlade FBiH koji su produženje rokova za goriva proizvedena u Rafineriji nafte Brod uslovljavali zajedničkom kontrolom kvaliteta goriva proizvedenog u Rafineriji od strane inspekcijskih organa i inspekcijskih tijela oba entiteta, kao i kontrolom sirove nafte iz uvoza koja se prerađuje u Rafineriji - kazao je Ćosić.

Ulaganja

Ljubiša Ćosić je naglasio da je privatizacijom Rafinerije nafte Brod strateški ruski partner postao najznačajniji investitor u energetski sektor u BiH, te u 2008. i 2009. godini uložio u Rafineriju nafte 240 miliona KM.

- Za period 2010-2015. godina, planirano je ulaganje od dodatnih 500 miliona evra - kazao je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana