Njuzvik prodat za jedan dolar

Glas Srpske
Njuzvik prodat za jedan dolar

VAŠINGTON - Američki dnevnik "Vašington post" prodao je magazin "Njuzvik" za dolar 91-godišnjem osnivaču kompanije "Harman" Sidniju Harmanu, prenijele su agencije.

"Njuzvik", koji je više od pola vijeka bio dio korporacije "Post", godinama se borio sa dugovima i konkurencijom sa interneta.

Iz korporacije "Post" saopštili su da je novi vlasnik "Njuzvika" obećao da će zadržati većinu od 350 zaposlenih u magazinu.

Direktor "Vašington posta" Donald Grem kazao je da je kod traženja kupca za "Njuzvik" prioritet bio da se magazin prepusti "nekome kome je kvalitetno novinarstvo važno kao i nama".

Osim Harmana, za "Njuzvik" su se interesovali Fred Drasner i kompanija "Opengejt kapital".

Uprkos smanjenju broja zaposlenih "Njuzvik", koji se sa dugovima bori od 2007. godine, postao je teret za svog vlasnika, koji se i sam bori sa drastičnim padom prihoda od reklama.

"Njuzvik" je u 2009. godini prodao oko 26 odsto manje oglasnih strana.

Operativni gubitak kompanije "Vašington post" prošle godine iznosio je 29,3 miliona dolara, što je gotovo dvostruko više u odnosu na gubitak iz 2008. godine od 16,1 milion dolara.

Kriza

Industrija štampanih medija u SAD zapala je u krizu pod uticajem recesije, a u posljednjoj godini najviše su pogođeni "Njuzvik", "Tajm magazin" i "Ju-Es njuz end vorld riport", koji pokušavaju da se izbore sa konkurentnim onlajn portalima vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana