Nema dokaza o vezi sa aferom Hipo

Marina Čigoja
Nema dokaza o vezi sa aferom Hipo

BANjALUKA - Nema nikakvih zvaničnih informacija ili dokumenta koji ukazuju na to da su Hipo Alpe Adrija banka Banjaluka i njeni klijenti na bilo koji način povezani sa istragom koja se sprovodi u Austriji o sumnjivim kreditima banke i pranju para.

Rekao je ovo juče na konferenciji za novinare u Banjaluci direktor Hipo Alpe Adrija banke Banjaluka Samuel Vlčan i dodao da ova banka kao i Hipo grupa podržavaju istrage austrijskih pravosudnih organa.

- Na nivou Hipo grupe imamo potpuno novu upravu koja aktivno učestvuje u rasvjetljavanju svih dešavanja u vezi sa poslovanjem banke. Dosadašnje istrage su pokazale da naša banka nije pod bilo kakvim udarom - kazao je Vlčan.

On je rekao da posljednjih dana nije zabilježeno povlačenje depozita građana i naglasio da je štednja građana u ovoj banci samo u julu porasla za dva miliona KM.

Vlčan je rekao da dovođenje banke u BiH u vezu sa istragama koje se vode protiv bivše uprave predstavljaju pokušaj da se zastraše  klijenti.

- Nema govora o slomu Hipo banke, kako se to u posljednje vrijeme spekuliše u medijima. Takođe, netačne su informacije da Austrija planira da povuče svoj kapital iz ove zemlje. Istina je da će Austrija do kraja ove godine uložiti dodatnih 200 miliona KM u Hipo banku u BiH - kazao je Vlčan.

Kada je u pitanju privatizacija Kristal banke koju je Hipo Alpe Adrija banka kupila za vrijeme Vlade Mladena Ivanića za jedan evro, Vlčan je rekao da je privatizacija obavljena 2002, a da su 2009. godine pravosudni organi tj. Specijalno tužilaštvo RS donijelo odluku da je privatizacija obavljena u skladu sa zakonom, čime je za njih "ova priča završena".

Vrijednost Kristal banke i trenutku prodaje bila je prema procjeni revizora 2,5 miliona KM.

Predsjednik uprave Hipo Alpe Adrija grupe Gotvald Kranebiter izjavio je u junu da je u BiH istraženo 75 slučajeva izdavanja sumnjivih kredita i da je "značajan broj proslijeđen javnom tužiocu".

Kranebiter je rekao da postoji veći broj slučajeva u cijeloj regiji za koje je u toku istraga, navodeći da provjere obavlja veći broj advokata i istražitelja.

U rasvjetljavanju vjerovatno najvećeg bankarskog skandala u Evropi djeluje više istražnih timova, a vlasti su podnijele 60 do 70 prijava protiv odgovornih. Jedan od njih je i uhapšeni bivši predsjednik Upravnog odbora Hipo banke Volfgang Kulterer. Sljedećih mjeseci pripadnici "CSI Hipo" namjeravaju posebno da se posvete sumnjivim poslovima Hipo banke na istoku, prije svega u Ukrajini i na Balkanu.

Najviše reagovanja afera je izazvala u Hrvatskoj.

Hipo Beograd

Predsjednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adrija banke Beograd Vladimir Čupić demantovao je pisanje austrijskih medija da je ta banka isplaćivala i naplaćivala provizije prilikom prodaje stanova u naselju Belvil.

 - Odgovorno mogu da tvrdim da Hipo Alpe Adrija banka Beograd nije isplaćivala ni naplaćivala provizije prilikom prodaje stanova u Bloku 67 - rekao je Čupić za RTS.

Kako nezvanično saznaje RTS, MUP Srbije već provjerava  transakcije koje su se odvijale preko te banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana